Gasläckorna i Östersjön
Ryssland vill delta i utredning om läckorna
Ryssland vill också undersöka läckorna på Nord Stream 1 och 2, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Versjinin på onsdagen.
– Det måste till en utredning. Självfallet med ryskt deltagande, säger han till ryska medier, rapporterar AFP.
Uttalandet kommer efter det att Sverige blockerat området runt rörledningarna i väntan på en utredning.
Överblick
Ryssland: Brittiska flottan ligger bakom Nordstream-sabotaget
Det ryska försvarsdepartementet hävdar att specialister från den brittiska flottan varit inblandade i explosionerna som förstört de ryska gasedningarna Nord Stream 1 och 2.
Enligt försvarsdepartementet ska en enhet från brittiska flottan utfört en "terrorattack" mot ledningarna, något som Ryssland säger sig ha fått vetskap om.
Inga bevis har lagts fram för påståendet, som presenterades under lördagen.
"Enligt tillgänglig information deltog representanter för denna enhet i planeringen, tillhandahållandet och genomförandet av en terrorattack i Östersjön den 26 september i år – sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2" står i ett uttalande från ryska försvarsdepartementet, enligt Reuters
Storbritanniens försvarsdepartement skriver ett inlägg på twitter något som kan tolkas om ett svar på de ryska anklagelserna
”För att distrahera från sina fruktansvärda handlingar under invasionen av Ukraina så drar Ryssland till med falska påståenden på en utomordentlig nivå. Den här påhittade historien säger mer om vilka diskussioner som pågår inom den ryska regeringen än om väst”, skriver man i tweeten.
Dansk polis bekräftar explosionerna på Nord Stream 1 och 2
Det var kraftiga explosioner som skadade gasledningarna Nord Stream 1 och 2, enligt myndigheter i Danmark, det uppger nu den danska polisen och polisens underrättelsetjänst (PET), rapporterar danska TV2.
Sedan exposionerna rapporterats har flera undersökingar där explosionerna skedde skett, meddelar Köpenhamnspolisen, underrättelsetjänsten PET och det danska försvaret i ett gemensamt pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån Ritzau.
På grund av förundersökningarna har PET och Köpenhamnspolisen beslutat att tillsätta en gemensam utredningsgrupp som ska sköta den fortsatta utredningen av händelserna. Även danska och norska Försvarsmakten bistår med utredning av brottsplatser i Östersjön, skriver danska polisen i ett pressmeddelande.
Hur Sverige och Tyskland kommer att bistå beror enligt danska polisen på beror på flera aktörer, bland annat vilka myndigheter som handlägger ärendet i de olika länderna.
På tisdagen kommenterar även Kreml undersökningen och säger att den är "skapad för att anklaga Ryssland". Kremls talesperson Dmitry peskov uppger att "elementär logik" visar att skadan på gasledningen också skadar ryska intressen.
Första bilderna på sprängda rören
Expressen har på plats utanför Blekinge och filmat de söndersprängda gasledningarna i Nord Stream 1.
På tidningens bilder, som tagits med en kamera monterad på en undervattensrobot, syns långa revor i havsbotten. Minst femtio meter av själva gasledningen tycks saknas efter explosionen, som hade magnituden 2,3.
Tidningen uppger också att vissa delar av röret har raka vassa kanter, och på andra delar är metallen kraftigt deformerad.
Svenska myndigheter har varit nere och gjort undersökningar vid explosionen. Hur den tidigare brottsplatsundersökningen har påverkat rören och omgivningarna är oklart.
1 000 gånger högre metanhalter i vattnet vid läckan
Vattnet omkring gasläckan på Nord Stream-ledningarna har metanhalter som är 1 000 gånger högre än normalt, rapporterar Sveriges Radio.
Det visar resultat från forskningsfartyget Skagerack, som precis avslutat analystagningarna ett par sjömil från läckorna.
Katarina Abrahamsson, den vetenskapliga chefen ombord, menar att de höga metankoncentrationerna skulle kunna påverka havets plankton. Det krävs dock fler analyser för att man ska kunna konstatera att så är fallet.
Åklagarmyndigheten spärrar av område runt läckorna
Ett område motsvarande fem nautiska sjömil kring Nord Stream-läckorna i Östersjön har spärrats av för att kunna göra en brottsutredning, meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande i måndags.
– Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede, sade kammaråklagare Mats Ljungqvist i en kommentar.
Utrikesminister om läckorna: "Inte klartlagt vem som ligger bakom"
Det är ännu inte klarlagt vilken aktör som ligger bakom läckorna i Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. Det säger utrikesminister Ann Linde på en pressträff tillsammans med statsminister Magdalena Andersson, justiteminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.
- Detonationerna måste ses i ljuset av det försämrade säkerhetsläget i Europa. Vi har all anledning att tro att detta rör sig om ett medvetet sabotage, säger Ann Linde.
- I dagsläget kan vi inte säkerställa vilken aktör som är ansvarig, fortsätter hon.
I förmiddags hade det säkerhetspolitiska rådet ett extrainsatt möte om situationen.
- Övergångsregeringen och de berörda myndigheterna fortsätter att arbeta under högtryck, säger Linde.
Magdalena Andersson säger att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan kalla kriget.
- Vad gäller detonationerna vid Nord Stream 1 och 2 är det något som vi ser väldigt allvarligt på, säger hon.
Hon säger att Nord Stream-läckorna kommer att tas upp i det europeiska rådet.
- Det är viktigt att den här frågan hanteras bland EU-länderna eftersom det handlar om Europas energiförsörjning, säger hon.
Försvarsminister Peter Hultqvist betonar att läckorna inom svensk och dansk ekonomisk zon inte utgöra ett direkt militärt hot mot Sverige. Han tillägger att svensk och dansk försvarsmakt samarbetar tätt.
Rysslands vice premiärminister Sergej Versjinin uppgav på onsdagen att även Ryssland vill delta i utredningen. Men det är inte aktuellt, säger Morgan Johansson.
- Det vi gör här är en normal förundersökning inom ramen för det svenska regelverket. Det omgärdas av sträng förundersökningssekretess och att släppa in ytterligare aktörer i förundersökningen tror jag är olämpligt, säger han.
Försvaret: Vi kan följa vad som hänt i området
Allt av avvikande karaktär som nu sker måste ses i ljuset av konflikten mellan väst och Ryssland – det gäller även de förmodade sabotagen bakom läckorna vid Nord Stream, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.
Men han spekulerar inte i vem som ligger bakom.
Likt flera andra myndigheter i Sverige och Danmark gör Försvarsmakten bedömningen att läckagen vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön troligtvis är resultatet av sabotage.
Vad baserar ni det på?
– Jag vill inte gå in på detaljer, men det är klart att vår kunskap sedan lång tid om förhållandena i Östersjön, allt från bottenförhållanden till vattenkvalitet, fartygsrörelser och allt annat gör att vi kan bygga en god bild av vilken typ av händelser som kan ha utlöst en sådan här incident, säger Michael Claesson.
Det inte är läge att spekulera i vem som kan ligga bakom sabotagen, säger han, men framhåller att händelserna måste ses i en bredare kontext.
– Det viktigt just nu att sätta allt som händer av den här avvikande karaktären i kontexten av den större spänningen och konflikten mellan till syvende och sist väst i någon mening och Ryssland, för att inte dyka ned med näsan i nog så dramatiska men fortfarande relativt sett enskilda händelser. Vi får inte missa en större bild.
Ser ni alltså att det som skett vid Nord Stream är en del av den större händelseutvecklingen, där Ryssland är en aktör?
– Absolut inte med nödvändighet. Det vi säger är att vi kan inte utesluta att det finns sådana kopplingar, men det är för tidigt att göra sådana kopplingar nu.
(TT)
Kustbevakningen: ”Overkligt och olustigt”
Sedan i tisdags har Kustbevakningens flaggskepp Amfitrite befunnit sig vid en av gasläckorna på Nord Stream-rören.
Befälhavaren Torgny Christensson har med egna ögon fått se läckorna och beskriver känslan som overklig.
– Det känns mycket olustigt att någon har gjort detta, säger han.