Ingen annanstans i världen har en så omfattande klimatlagstiftning hamnat på plats, konstaterade Peter Liese, miljötalesman för kristdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. Men EU gör ingen vidare reklam för sin bedrift. Hela klimatpaketet går under det olyckliga namnet ” Fit for 55”( vilket står för att EU ska minska sina utsläpp med 55 procent till 2030).
De nya klimattullarna döljs under byråkratiska beskrivningar som ”gränsjusteringsmekanism för koldioxid”. Det långsamma och envisa förhandlandet mellan 27 medlemsländer har gett EU en global förstaplats med en klimatpolitik där målen är i samklang med vad IPCC:s klimatforskare starkt rekommenderar.
Nu ska europeiska företag, som tvingas till en snabb grön omställning, skyddas mot oschysst konkurrens av företag och varor i länder med svagare klimatlagstiftning. Klimattullarna omfattar import av cement, stål, elektronik, gödsel och aluminium.
Förhoppningen är att det i sin tur ska sätta tryck på andra länder och snabba på den gröna omställningen också utanför Europa. Alla svenska partier röstade ja förutom SD som inte vill ge unionen rätt att ta ut skatter.
Dyrare att resa
Det kommer också att bli dyrare att till exempel flyga och köra båt eftersom både flyget och sjöfarten nu ska ingå i handeln med utsläppsrätter.
Kostnadsfria utsläppsrätter som delats ut till industrier ska börja fasas ut 2026. Därmed höjs ambitionen hur snabbt utsläppen ska minska.
En central fråga med de skärpta klimatlagarna har varit hur man ska skydda konsumenter. Den utökade handeln med utsläppsrätter kommer göra inte bara flyget utan också fossil uppvärmning av bostäder dyrare. En ny social klimatfond ska skydda människor från energifattigdom. Det är en ny påse pengar som ska dämpa smällen för konsumenter och småföretag som drabbas av höjda klimatskatter på koldioxid.
Men inte enskilda personer, bara regeringar, kan ansöka om pengar. De får inte bara försvinna in i landets budget utan måste öronmärkas och gå till att till exempel subventionera förnybara energilösningar som solpaneler eller värmepumpar.
Kvitto att EU är på rätt väg
Som av en händelse kom också på tisdagen nya utsläppssiffror för EU, från EEA, European Environmental Agency. Även om utsläppen ökade mellan 2020-2021 efter pandemin så är den långsiktiga trenden att EU:s samlade utsläpp fortsätter neråt, och ligger lägre än innan pandemin. Hittills har utsläppen av växthusgaser minskat med 30 procent sen 1990 trots att EU:s samlade ekonomi under samma period vuxit med 61 procent.
Det var ett tydligt kvitto på att EU är på rätt väg, trots inre strider om kolsänkor, skogar och jordbrukets roll.
Det är också ett tecken på att klimatpolitiken på europeisk nivå gått från att betraktas som ett särintresse till att nu omfattas av nästan alla politiska partier från höger till vänster.