Det är första gången som ett sådant riktvärde har tagits fram av Socialstyrelsen. ”Detta är en seger”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet. Foto: Claudio Bresciani & Fredrik Sandberg/TT

Läkarförbundet: ”Detta är en seger vi ska fira”

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen presenterade under fredagen ett nationellt riktvärde för hur många patienter en läkare i primärvården bör ha ansvar för. Antalet på 1 100 invånare per läkare välkomnas av bland annat Läkarförbundet.

– Detta är en seger vi ska fira, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet. 

Som SVT Nyheter tidigare berättat upplever många läkare i primärvården en orimlig arbetsbelastningen och flera vittnar om hur patientsäkerheten äventyras dagligen.

Enligt Magnus Isacson som är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, är det i dag vanligt att läkare har ansvar för mellan 2 000 och 2 500 patienter, vilket han menar är för många.

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen arbetat med att ta fram en nationell riktlinje för hur många patienter en distriktsläkare i normalfallet bör ha ansvar för och i dag presenterade myndigheten alltså siffran 1 100.

– Det känns väldigt skönt att vi får stöd från Socialstyrelsen i det här, säger Magnus Isacson, ordförande i SFAM. Nu måste regionerna ta fram en plan för hur de ska nå det här målet.

”Detta är en seger”

Även Svenska distriktsläkarföreningen, DLF, välkomnar beskedet.

– Jag är mycket glad över att för första gången i Sveriges historia sätter Socialstyrelsen ner foten och kommer med en konkret siffra, säger Marina Tuutma, ordförande i DLF. Riktvärdet på 1 100 invånare per läkare är en mycket bra början för att få tillbaka den framtidstro som många, både patienter och läkare själva som arbetar på vårdcentraler, har tappat. 

Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet fyller i:

– Detta är en seger vi ska fira. Nu är det upp till regionerna att se till att det blir verklighet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.