Matpriserna ökar – så håller du nere kostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

I juli ökade matpriserna mer än under hela förra året. Den snabba prisökningen påverkar de flesta men slår extra hårt mot hushåll med små marginaler. Det finns dock en del knep för komma undan mer eller mindre lindrigt.

– Om man håller sig till en plan är det lättare att hålla sig till budget, säger Viktoria Fredholm, vägledare på Konsumentverket.

Ökade konstnader för råvaror, energi och transport samt en allt svagare svensk krona har fått priset på matprodukter att skjuta i höjden. Sedan januari i år har priserna på mat ökat med genomsnitt 10,3 procent, och för många svider det nu i plånboken när det är dags att veckohandla.

Viktoria Fredholm är vägledare vid Konsumentverkets upplysningstjänst ”Hallå konsument”, hennes råd är att planera inköpen, tänka kreativt när det kommer till matrester och hålla ett öga på både pris och årstid.

– Till exempel rotfrukter kommer vara i säsong och därmed ha ett bättre pris.

Hör konsumentvägledaren ge sina tre bästa råd för att göra handlingen mer plånboksvänlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.