• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Läkaren om felaktiga testerna: ”Oerhört beklagligt”

Publicerad

Runt 3 700 svenskar har fått ett felaktigt provresultat på sitt coronatest. Det handlar om personer som fått besked att de haft pågående covid-19 när de i själva verket varit friska.

– Man ska förstå att det här testet togs fram mitt i brinnande kaos, säger Ola Winqvist, överläkare och medicinskt ansvarig på ett av de labb som hittade felet i testet.

Det handlar om ett kommersiellt testkit från Kina som gett positiva provsvar om pågående infektion i covid-19 hos personer som i själva verket varit friska.

– Det är oerhört beklagligt, säger Ola Winqvist, som menar att de falskt positiva svaren kan ha lett till att personer på felaktiga grunder trott sig vara immuna och då inte levt upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Coronapandemin

De felaktiga provsvaren kommer från tester som gjorts från mars till mitten av augusti.

– I juli började vi bli varse att det var något vanskligt med testet och tillsammans med andra labb och Folkhälsomyndigheten har vi nu gjort en utredning och funnit brister i kvaliteten på det här kittet.

”Ska fånga upp bristerna”

Frågan är nu om det kan det finnas fler tester som inte fungerat.

– Det kan det finnas, men systemet kan fånga upp de här bristerna.

– Man ska också förstå att det här testet togs fram mitt i brinnande kaos och det krigstillstånd som nästan rådde. Det var svårt att få tag i PCR-kit och alla aktörer har slagits för att få igång testningen.   

De svenskar som fått ett falskt positivt svar kommer senast på torsdag att få information om detta och erbjudas ett antikroppstest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet