En person i kostym står i en modern inomhusmiljö, med en mikrofon från SVT i handen. I bakgrunden syns suddiga konturer av andra personer och en ljus och luftig miljö. Personen har en svensk flagga på kostymens kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då kan beslutet ändras. Hör försvarsminister Pål Jonson (M) och Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson. Foto: Enno Ladwig/SVT

Nytt försvarsbeslut klubbat: 61 miljarder ytterligare till 2030

Uppdaterad
Publicerad

I dag klubbade riksdagen ett nytt försvarsbeslut som ska gälla de närmaste fem åren. Beslutet innebär att försvarsbudgeten ökar från 125 miljarder i år till 186 miljarder 2030.

– Sverige är ett av de länder i Nato som ökar sina försvarsutgifter allra mest, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Enligt dagens försvarsbeslut ska arméns stomme fortsatt bestå av fyra brigader, marinen ska även framöver ha sju korvetter som beväpnas med luftvärn och fem ubåtar. Flyget ska, som i dag, bestå av sex stridsflygdivisioner.

För att försvaret ska kunna strida under en längre tid, görs satsningar på mer ammunition, robotar, reservdelar och olika förnödenheter.

– Det är det som är som är fokus på det här försvarsbeslutet, att fylla krigsförbanden med innehåll, att vi får ett starkare och mer uthålligt försvar, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Krigsorganisationen ska växa

En del förstärkningar görs vad gäller drönare, långräckviddiga robotar, utveckling av raketartilleri, svenska militära satelliter och modernare radar- och sensorsystem.

Krigsorganisationen ska växa från dagens 88 000 befattningar till 130 000 under år 2035. För att klara det ska antalet årligen utbildade värnpliktiga öka från årets 5 000 till 12 000 senast 2035. Där ingår personalsatsning i marinen, ökad hemvärnspersonal och nya territorialförband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.