Hackning är inte bara kodning, det kan också handla om att rent fysiskt ta sig in en byggnad för att få tillgång till nätverket. Det kallas för social manipulation.
– Det kan vara att man söker upp receptionisten eller kundtjänst. Båda sitter där för att hjälpa besökare och kunder tillrätta, och de kan inte alltid ifrågasätta allt som kommer, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, säkerhetsexpert på Internetstiftelsen, i serien Hackad.
Hackaren: ”Hade all makt”
I ett experiment ger SVT fyra hackare i uppdrag att hacka bostadsbolaget Helsingborgshem, med godkännande av bolagets it-chef Rickard Mauritsson. De misslyckas med att använda sig av social manipulation men hittar en annan väg in och lyckas sedan hacka företaget.
– Jag är intresserad oavsett resultatet, därför det kan ge mig svar som innebär att jag kan lägga en ny strategi, förklarar Richard Mauritsson i serien.
De får tillgång till portkoderna till alla fastigheter som förvaltas av Helsingborgshem, och kan dessutom manipulera bostadskön (som de sedan återställde).
– Vi hade all makt att göra vad vi ville där inne och det är ju rätt allvarligt, säger hackaren Jinny Ramsmark efteråt.
Spela videon ovan för att se hur hackarna bär sig åt för att hacka Helsingborgshem. Se hela avsnitt två av Hackad tisdagen den 26 oktober klockan 21:00 i SVT1, eller se alla seriens avsnitt redan nu på SVT Play.
Om programmet
Enligt svensk lag är det förbjudet att skaffa sig åtkomst till någon annans datalagrade uppgifter, men i SVT:s dokumentärserie Hackad har alla medverkande gett sitt samtycke, vilket gör det möjligt för hackarna att genomföra attackerna på ett lagenligt sätt.