Skolminister Lotta Edholm (L) i ett bibliotek, iklädd en grå kavaj. Bakgrunden består av bokhyllor fyllda med böcker i olika färger och storlekar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolminister Lotta Edholm (L) bjuder in representanter för ett flertal berörda myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer till ett krismöte för att öka tryggheten i svensk skola. Foto: Nicolai Zellmani

Skolvåldet: Regeringen kallar flera myndigheter till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning om det ökande våldet i skolorna kallar skolminister Lotta Edholm (L) representanter för ett flertal berörda myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer till ett krismöte för att öka tryggheten i svensk skola.

– Vi har en väldigt allvarlig situation i våra skolor och vi måste ta till de åtgärder som går för att stävja detta, säger Lotta Edholm.

Under de senaste månaderna har SVT kartlagt våld, stök och brist på studiero i svenska skolan. Var fjärde mellanstadieelev störs varje dag av stök och bråk i klassrummen. Våldsanmälningarna på låg- och mellanstadiet har ökat med 60 procent och det förekommer mycket allvarliga våldsincidenter. Lärare har också vittnat om en tystnadskultur, där våldsincidenter inte rapporteras.

Till följd av detta bjuder nu skolminister Lotta Edholm (L) in representanter för ett flertal berörda myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer, till ett krismöte för att höra vad de ser för nödvändiga åtgärder med syfte att öka tryggheten i svensk skola.

– Syftet är att de här myndigheterna och organisationerna ska kunna byta erfarenheter. Men också att få idéer om vad mer vi kan göra, förutom det som regeringen redan gör i dag.

Efterlyst en ”myndighetsallians”

I onsdags hade skolministern ett möte med fackförbunden Sveriges lärare och Sveriges skolledare. Där lämnade Sveriges lärare över en kravlista till regeringen, där bland annat en ”myndighetsallians” efterfrågades. Det handlar om ökad samordning mellan myndigheter som till exempel polis, socialtjänst, Skolinspektionen och Folkhälsomyndigheten kring våldsamma elever.

– Kommunerna tar inte ansvar. Vi kräver att aktörer på nationell nivå nu tar ansvar skyndsamt och omedelbart. Det är viktigt att vi tar ett helhetsgrepp, sade Sveriges lärares förbundsordförande Anna Olskog då.

Är den här kallelsen du nu skickar ut ett svar på fackets krav?

– Det kan man väl säga. Jag tycker att det är viktigt att myndigheter och organisationer ibland sitter vid samma bord så att alla får samma information. Man kan ha olika ingångsvinklar i en sådan här situation, säger Lotta Edholm.

Krismötet ska äga rum den 17 februari.

Inbjudan till krismötet har gått till:

GD, Skolverket

GD, SPSM

GD, Skolinspektionen

GD, Arbetsmiljöverket

GD, Socialstyrelsen

GD, Folkhälsomyndigheten

Rikspolischefen, Polismyndigheten

Ordf, Sveriges lärare

Ordf, Sveriges Skolledare

Ordf, Fackförbundet Kommunal

VD, SKR

Chef , avdelningen socialtjänst, utbildning, och arbetsmarknad SKR

Förbundsdirektör, Almega utbildning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.