Iskanderbataljon visas upp på Röda torget i Moskva. Foto: TT

Svenska Freds: ”Tröskeln för att använda kärnvapen har minskat”

Uppdaterad
Publicerad

Tröskeln för att använda kärnvapen har minskat. Det säger Svenska Freds sedan Ryssland i måndags placerade permanenta robotar med kapacitet för kärnvapen i Kaliningrad vid Östersjön. Några dagar tidigare presenterade USA sin nya kärnvapenpolicy för de kommande åren.

– Att tröskeln för att använda kärnvapen sänks är oerhört obehagligt och oroväckande. Den kapprustning som pågår just nu ökar risken för att kärnvapen används, vilket skulle få humanitära konsekvenser som vi knappt kan föreställa oss vidden av, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

Taktiska kärnvapen

I måndags inledde Ryssland den permanenta placeringen av roboten Iskander-M i den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjön. Roboten kan bära både konventionell stridsdel och kärnvapen. Utplaceringen har bekräftats av ryska duman, enligt Janes Defence.

Bara tre dagar tidigare presenterade USA sin kärnvapenpolicy för de kommande fem till tio åren.

USA vill satsa mer på att utveckla taktiska kärnvapen med mindre kraftfulla laddningar som ska bäras av ballistiska missiler och kryssningsrobotar. USA vill också fortsätta utveckla flygbomber med taktiska kärnvapen.

– Begreppet avskräckning har helt pulvriserats och omvandlats till ett faktiskt hot om användning. De ”smarta” kärnvapen som framställs som mindre farliga är dock ungefär lika kraftfulla som de bomberna som användes mot Japan 1945, vilket säger rätt mycket om vilka fatala globala konsekvenser det skulle få att använda dem, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

”Ryssland och USA utesluter inte användning”

Räckvidden för de nya ryska robotarna som placeras permanent i den ryska enklaven Kaliningrad mellan Litauen och Polen ska enligt internationella regler understiga 500 kilometer, vilket innebär att robotarna kan nå Gotland, Öland och Sydöstra Sverige.

Enligt FOI kan robotarnas räckvidd vid en framtida modifiering nå 1.500 till 2.000 kilometer. Det innebär att de kan nå stora delar av Europa.

Robotarna är både ballistiska och kryssningsrobotar, vilket komplicerar situationen.

Enligt USA har Ryssland utvecklat många olika sorters taktiska kärnvapen sedan 2010, medan USA knappast utvecklat några taktiska kärnvapen under samma period.

– Det som märks tydligt just nu är trenden att allt fler stater placerar ut vapen som är kapabla att bära kärnstridsspetsar. Både Ryssland och USA har signalerat att de inte utesluter användning av kärnvapen och kan tänka sig det som länge varit helt otänkbart, säger Agnes Hellström.

Svensk beslut efter valet

Sverige ska utreda vad ett eventuellt beslut att skriva under FN:s resolution om förbud mot kärnvapen innebär. Utredningen kommer att presenteras efter valet.

Fakta kärnvapen:

En ballistisk robot skjuts upp med raketmotor till maximal höjd och faller sedan i hög hastighet enligt gravitationens lagar. Den är svår att bekämpa på grund av den höga hastigheten.

En kryssningsrobot kan styras hela vägen mot ett mål och flyga på låg höjd. Kryssningsroboten blir därmed svårare att upptäcka och kan anfalla från ett oväntat håll.

Antal kärnvapenstridsspetsar:

Ryssland: 7.000

USA: 6.800

Frankrike: 300

Kina: 270

Storbritannien: 215

Pakistan: 130-140

Indien: 120-130

Israel: 80

Nordkorea: 10-20

Källa: FOI/Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.