Regeringen och Sverigedemokraterna har sedan tidigare uppgett att det med anledning av det ökade antalet unga lagöverträdare finns en stort behov av platser på Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har också varnat för att unga i väntan på plats riskerar att begå allvarliga brott, till och med mord.
Extra pengar i vårbudgeten
Klockan 10 på tisdagen höll socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), skolminister Lotta Edholm (L), Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, och Christian Carlsson (KD), ordförande för socialutskottet, en pressträff där de presenterade en nyhet på området.
Enligt vad SVT erfor på förhand kommer man i vårändringsbudgeten bland annat att skjuta till 100 miljoner i placeringsstöd till kommunerna. Detta för att de ska ha råd att placera barn och unga som behöver det.
Ytterligare 200 miljoner går till kommunala Sis-hem. Syftet är att det ska bli fler platser.
– Det finns tyvärr barn och ungdomar som har behov av att få en plats men som faktiskt inte får det för att det saknas platser, säger skolminister Lotta Edholm (L) på pressträffen.
Skolsociala team
Regeringen har sedan tidigare gett Sis i uppdrag att förbereda inrättandet av nya ungdomshem som genom avtal drivs av kommuner och regioner.
50 miljoner kronor går också till att förstärka statsbidraget för så kallade skolsociala team under 2025. De är en samverkan mellan skola och socialtjänst för att öka elevernas närvaro i skolan och ge stöd i ett tidigt skede. Pengarna ska gå till personalkostnader.
Det totala reformutrymmet, det vill säga vad regeringen kan satsa extra på i budgeten denna vår, är drygt 11,5 miljarder kronor.