SVT:s krimreporter Sofia Yohannes, en kvinna med långt, svart hår sitter framför en grönskande bakgrund. Hon bär en mörkblå blus och en kavaj, och har på sig smycken. I bakgrunden syns en del av en stängselstruktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes beskriver hur svenska gängmedlemmar under det senaste året i allt högre utsträckning har börjat ta på sig uppdrag utomlands. Foto: SVT

Uppgifter: Dåd mot ambassader i Stockholm och Köpenhamn ska ha utförts på uppdrag av Foxtrot

Uppdaterad
Publicerad

Dåden mot Israels ambassader i Stockholm och Köpenhamn ska ha utförts på uppdrag av Foxtrot-nätverket, enligt uppgift till SVT.

Det är också en hypotes som polisen uppges ha – baserat på tillvägagångssättet.

På tisdagskvällen inträffade en skottlossning vid Israels ambassad på Strandvägen i Stockholm. Ärendet utreds som grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.

Kort därefter, under natten mot onsdagen, inträffade explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn, som tros ha orsakats av två handgranater. Tre unga svenska medborgare har gripits misstänkta för inblandning i explosionerna i Köpenhamn.

Enligt uppgift till SVT Nyheter ska dåden ha utförts på uppdrag av Foxtrot-nätverket. Det är också en hypotes som polisen uppges ha – baserat på tillvägagångssättet.

Tidigare anklagats

Inom nätverket finns det personer som inte vill förknippas med händelserna. När SVT kontaktar en person med koppling till Foxtrot så förnekar han gruppens inblandning i dåden.

Foxtrotledaren Rawa Majid har tidigare anklagats av Israels underrättelsetjänst för att via sitt nätverk utföra våldsdåd mot Israels ambassad i Stockholm. Även den här gången påstås Foxtrotnätverket agera på uppdrag av Iran, enligt SVT:s uppgifter.

SVT:s kriminalreporter: ”Har underskattat vidden”

SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes säger att uppgifterna visar på en utvecklingen i den svenska gängmiljön.

Den senaste tiden har flera svenskar genomfört våldsdåd eller morduppdrag i utlandet.

– Jag tror att man har underskattat vidden av nätverken och deras kontakter. Ledarskikten kan ha kontakter med högt uppsatta personer runt om i världen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.