Så ska Sydostlänken dras genom Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger Trafikverket besked om hur Sydostlänken ska dras genom länet. Av de fyra alternativ som utretts har myndigheten valt korridor Väst.

– Trafikverket upplever bredast stöd för att korridoren skall placeras i den västra delen av utredningsområdet, säger Chris Thórisson, projektledare.

Sydostlänken som ska gå från Älmhult till Blekinge kustbana genom Olofström, är en del i regeringens nationella plan för transportsystemet. 

I och med Sydostlänken kommer en ny järnväg mellan Olofström och Blekinge kustbana mot Karlshamn byggas, samt att järnvägen mellan Älmhult och Olofström kommer att rustas upp.

Sydostlänken i Blekinge

Av fyra alternativa korridorer har Trafikverket beslutat om den västra, ett alternativ som fått stöd av berörda kommuner och regionen.

3,9 miljarder

Efter att Trafikverket flaggat för att pengarna som avsatts till bygget inte var tillräckliga meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth i juni att regeringen satsar 3,9 miljarder kronor på Sydostlänken i den kommande nationella infrastrukturplanen.

Trafikverket räknar med byggstart 2027-2028.

Trafikverket har gett besked om hur Sydostlänken ska dras genom Blekinge: korridor Väst. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydostlänken i Blekinge

Mer i ämnet