Ambulanssjuksköterskan Luis Monroy inventerar ambulansutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luis Monroy, skyddsombud på ambulansen i Hudiksvall, tycker att det är dåligt att ambulanspersonalen får jobba lika mycket trots övertidsblockaden. Foto: Lari Honkanen/SVT

Blockaden märks inte på ambulansen i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Trots den pågående konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, som blockerar övertidsarbete, märks det inte hos ambulanspersonalen i Hudiksvall.

– Vi jobbar lika mycket nu som före blockaden, säger skyddsombudet Luis Monroy på Hudikambulansen.

Luis Monroy på ambulansen berättar att det slutat sex personer till sedan sist SVT träffade honom i februari. Sammanlagt är det alltså 15 personer som slutat under det senaste året, i samband med att EU-direktivet om 11-timmars dygnsvila infördes för ambulanspersonalen. Samtidigt har man bara rekryterat tre nya ambulanssjuksköterskor.

– Arbetsgivaren har satt skyddsarbetet i system, säger Luis Monroy.

– Vi använder oss av skyddsarbete när vi ser att det finns en risk för patientskada, säger Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanspersonal

Mer i ämnet