Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, kommer ursprungligen från områden runt Svarta havet och Kaspiska havet men har spritt sig till flera plaster i världen. Första fyndet i Sverige är från Mälaren på 1920-talet, men nu finns den till exempel även i Hjälmaren samt en del mindre insjöar i Uppland.
Kan ta över ett område helt
Vandrarmusslor växer snabbt, bildar täta kolonier, och kan på kort tid ta över och helt dominera ett område. Eftersom det blir ont om plats och konkurrens om föda, påverkas andra arter negativt – eller slås ut helt.
Förmågan att växa och sprida sig så snabbt gör att den räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter.
Efter att vandrarmussla upptäcktes den i skånska Saxtorpssjöarna sommaren 2022 har man gjort försök att utrota den genom att sprida ut stora mängder salt i sjön. Något som aldrig provats tidigare.
– Det är ingen metod som skulle fungera här i Storsjön, den är alldeles för stor, säger Anders Rydeborg.
Vill ha in tips
Det var ett tips från en privatperson som gjorde att man påträffade vandrarmusslan utanför Badhusparken, och nu vill länsstyrelsen ha in fler iakttagelser från allmänheten runt Storsjön.
– Det är svårt att övervaka hela Storsjön på måfå, så vi behöver tips för att ha något att gå på. Nu när det är säsong att ta upp båten är det till exempel läge att hålla extra koll, säger Anders Rydeborg.
Om den skulle etablera sig i Storsjön finns kanske de som undrar om den är ätlig?
– Ja vad jag kan förstå så är den väl ätlig, men den blir ju inte särskilt stor. En fullvuxen blir bara omkring 3-4 centimeter.