Till vänster en bild på tre stycken av den invasiva vandringsmusslan som hittats i Storsjön strax utanför Badhusparken i Östersund. Till höger en bild på länsstyrelsens biologAnders Rydeborg, som har långt mörkbrunt hår och mörkblå jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Länsstyrelsens biolog Anders Rydeborg om fyndet av vandrarmussla i Storsjön. ”Vi hittade flera hundra tomma skal och tre levande, bara en liten bit ut från Badhusparken” Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Invasiva vandrarmusslan funnen i Storsjön – ”Hittade flera hundra döda och tre levande”

Uppdaterad
Publicerad

Vid dykningar i slutet av förra veckan hittade länsstyrelsen den invasiva vandrarmusslan i Storsjön, bara en liten bit ut från Badhusparken i Östersund. Att den nu påträffats i Storsjön är den klart nordligaste upptäckten hittills.

– Den rimligaste förklaringen är att den kommit hit med en båt utifrån, säger Anders Rydeborg, biolog på länsstyrelsen.

Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, kommer ursprungligen från områden runt Svarta havet och Kaspiska havet men har spritt sig till flera plaster i världen. Första fyndet i Sverige är från Mälaren på 1920-talet, men nu finns den till exempel även i Hjälmaren samt en del mindre insjöar i Uppland.

Kan ta över ett område helt

Vandrarmusslor växer snabbt, bildar täta kolonier, och kan på kort tid ta över och helt dominera ett område. Eftersom det blir ont om plats och konkurrens om föda, påverkas andra arter negativt – eller slås ut helt.

Förmågan att växa och sprida sig så snabbt gör att den räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter.

Efter att vandrarmussla upptäcktes den i skånska Saxtorpssjöarna sommaren 2022 har man gjort försök att utrota den genom att sprida ut stora mängder salt i sjön. Något som aldrig provats tidigare.

– Det är ingen metod som skulle fungera här i Storsjön, den är alldeles för stor, säger Anders Rydeborg.

Vill ha in tips

Det var ett tips från en privatperson som gjorde att man påträffade vandrarmusslan utanför Badhusparken, och nu vill länsstyrelsen ha in fler iakttagelser från allmänheten runt Storsjön.

– Det är svårt att övervaka hela Storsjön på måfå, så vi behöver tips för att ha något att gå på. Nu när det är säsong att ta upp båten är det till exempel läge att hålla extra koll, säger Anders Rydeborg.

Om den skulle etablera sig i Storsjön finns kanske de som undrar om den är ätlig?

– Ja vad jag kan förstå så är den väl ätlig, men den blir ju inte särskilt stor. En fullvuxen blir bara omkring 3-4 centimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.