Ann-Sofi Öhman, butikschef på Willys i Östersund står framför kyldisken där surströmmingen brukar finnas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Sofi Öhman, butikschef på Willys i Östersund berättar att Axfood, där Willys ingår, valt bort surströmming i år. Samtidigt finns det andra butiker som tänkt annorlunda. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Surströmmingspremiär – handlare stoppar försäljningen efter rödlistning

Uppdaterad
Publicerad

Den tredje torsdagen i augusti är enligt tradition surströmmingspremiär. I år väljer företaget Axfood att ta bort surströmming från hyllorna, då arten har rödlistats från världsnaturfonden, WWF. Men kritiker menar att fokus borde läggas på den odlade laxen istället.

Intensivt fiske på strömming i Östersjön har lett till kraftigt minskade bestånd. Därför har Världsnaturfonden, WWF, valt att rödlista arten så den ska få en chans att återhämta sig. Kritiker menar att fokus hellre borde ligga på norsk, odlad lax. Detta eftersom laxen matas med foderpellets som utgörs av strömming som fiskats i stor skala.

Slutar sälja surströmming

Efter att strömmingen rödlistats har Axfood, som bland annat äger butikskedjan Willys, valt att inte sälja surströmming i år.

– Det är tråkigt men vi måste värna om det hållbara fisket och följa den policy vi har, säger Ann-Sofi Öhman, butikschef på Willys i Östersund.

Men Daniel Faxing som är butikschef på Ica Maxi har en annan inställning och fortsätter sälja surströmming, men i en begränsad form – två burkar per hushåll.

– Vi har inte diskuterat hur vi skulle göra med surströmmingen, men all annan rödlistad fisk säljer vi inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.