Bakgrunden till frågorna är att en ny rovdjursförvaltningsplan ska tas i bruk 2025. Naturvårdsverket har också beslutat att höja miniminivån från 5 till 75 vargar i södra förvaltningsområdet.
”Fler vargar”
– Stammen är väldigt hårt inavlad. Det behövs fler vargar, eller vargar som invandrar hit, säger Christer Davidsson, regionansvarig i rovdjursföreningen.
I videon hör du mer om hur föreningen och Motala kommun ser på vargen.
Vargen drar mot söder
Vargarna sprider sig alltmer söderut i landet och det ökar antalet kontakter med människor och tamdjursbesättningar. Något som skapar oro, till exempel i samhället Tjällmo. Under sensommaren skedde flera attacker av varg i Söderköpings kommun och där sköts också två vargar nyligen.
Många av kommunerna ställer sig bakom länsstyrelsen förvaltningsplan där det bland annat står att man vill ”Uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus” samt att ”Skador på tamdjur ska inte vara så omfattande att tamdjurshållning påtagligt försvåras”.
Men i Motala säger kommunstyrelsens ordförande, Mark Henriksson (M):
– Länsstyrelsen och regeringen har ju att verka för att kommunerna ska ha rätt förutsättningar. Om vi då signalerar tydligt att det finns en problematik, hoppas jag länsstyrelsen lyssnar på det.
”Gör mycket nytta”
Rovdjursföreningen anser att vargen är en viktig kugge i ekosystemet.
– Den gör mycket nytta; tar oftast de svaga och sjuka djuren. Kadavren blir sedan mat åt andra djur och till sist till insekter, vilka fåglarna äter, säger Christer Davidsson
Han säger också att föreningen inte är emot all skyddsjakt.
– Problemindivider kan man få ta bort, det finns regelverk för det.