Fyra vargar står i en grässlätt. Omgivningen är dämpad med högt gräs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler vargar i södra Sverige har skapat oro på vissa platser. Vissa vill se färre vargar och Sveriges rovdjursförening vill se en större stam. Mer om det i videon. Foto: SVT

Rovdjursföreningen: ”Det behövs fler vargar”

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har skickat ut en remiss till länets kommuner för att få deras syn på rovdjursbeståndet. Även Sveriges rovdjursförening är en remissinstans och där vill man se ett livskraftigt vargbestånd.

Bakgrunden till frågorna är att en ny rovdjursförvaltningsplan ska tas i bruk 2025. Naturvårdsverket har också beslutat att höja miniminivån från 5 till 75 vargar i södra förvaltningsområdet.

”Fler vargar”

– Stammen är väldigt hårt inavlad. Det behövs fler vargar, eller vargar som invandrar hit, säger Christer Davidsson, regionansvarig i rovdjursföreningen.

Varg i Östergötland

I videon hör du mer om hur föreningen och Motala kommun ser på vargen.

Vargen drar mot söder

Vargarna sprider sig alltmer söderut i landet och det ökar antalet kontakter med människor och tamdjursbesättningar. Något som skapar oro, till exempel i samhället Tjällmo. Under sensommaren skedde flera attacker av varg i Söderköpings kommun och där sköts också två vargar nyligen.

Många av kommunerna ställer sig bakom länsstyrelsen förvaltningsplan där det bland annat står att man vill ”Uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus” samt att ”Skador på tamdjur ska inte vara så omfattande att tamdjurshållning påtagligt försvåras”.

Men i Motala säger kommunstyrelsens ordförande, Mark Henriksson (M):

– Länsstyrelsen och regeringen har ju att verka för att kommunerna ska ha rätt förutsättningar. Om vi då signalerar tydligt att det finns en problematik, hoppas jag länsstyrelsen lyssnar på det.

”Gör mycket nytta”

Rovdjursföreningen anser att vargen är en viktig kugge i ekosystemet.

– Den gör mycket nytta; tar oftast de svaga och sjuka djuren. Kadavren blir sedan mat åt andra djur och till sist till insekter, vilka fåglarna äter, säger Christer Davidsson

Han säger också att föreningen inte är emot all skyddsjakt.

– Problemindivider kan man få ta bort, det finns regelverk för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet