Två kvinnor som arbetar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping går ut från entrén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Vårdförbundet inte fick igenom i förhandlingarna i klippet och om hur konflikten har varit. Foto: Martin Klevelid/SVT

Vårdförbundet i Östergötland om nya avtalet: ”Frustrerad att vi inte kom längre”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en två månader lång konflikt med övertidsblockad och strejk mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner, SKR, kom parterna till slut överens om ett nytt kollektivavtal.

– Man är väldigt frustrerad över att vi inte kom längre, att SKR inte kunde ge oss mer, säger Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.

Det nya avtalet innebär bland annat att vissa av medlemmarna i Vårdförbundet kommer att få en kortare arbetstid. Men alla fackförbundets krav blev inte uppfyllda i det nya avtalet.

– Vi ansåg att vi hade nått vägs ände. Vi valde att avsluta konflikten och teckna ett avtal. Det är ett kort avtal, det är dags igen om sex månader att sätta sig vid förhandlingsbordet. Vi kommer alltid att vilja mer, säger Emma Klingvall.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Hör vad Vårdförbundet inte fick igenom i förhandlingarna i klippet och om hur konflikten har varit.

Region Östergötland: ”Vi är glada”

Det är för tidigt att säga hur det nya kollektivavtalet kommer att påverka vården inom Region Östergötland.

– Vi är glada och lättade över att vi nu har ett avtal. Vi kommer efter semestern att sätta oss i lokala dialoger, först därefter vet vi mer om hur avtalets utfall blir lokalt, skriver Anna Cederlöf, tillförordnad HR-direktör på Region Östergötland.

Fakta: Nytt ettårigt vårdavatal

En garanterad löneökning på 3,05 procent.

I sin helhet ger avtalet medlemmarna ett värde i nivå med märket på 3,3 procent.

Andelen nattpass för heltidsanställda på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.

Arbetstiden för heltidsanställda på ständig natt sänks från 40 till 36 timmar per vecka på vardagar men inte under söndag och helgdag.

Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar per vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.

Ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är bortplockad.

Källor: Vårdförbundet och SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet