Skärmar som visar Vårdexpressen. Till höger justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu vill justitieminister Gunnar Strömmer (M) skärpa lagen efter att tjänstemännen i Vårdexpressenhärvan friades från trolöshet mot huvudman. Foto: SVT/Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Regeringen vill ändra lagen efter Vårdexpressen-domarna mot tjänstemän i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa lagarna kring korruption och tjänstefel. I direktivet till utredaren pekar regeringen bland annat på domen i målet om Vårdexpressen där tjänstemän i Region Skåne friades från trolöshet mot huvudman.

– Exakt vad det kan betyda i det konkreta fallet kan jag naturligtvis inte gå in på, men den typ av problem som det här aktualiserar menar jag tas hand om i den utredning som vi nu drar igång, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Två före detta tjänstemän och vd:n i bolaget Vårdinnovation dömdes i tingsrätten till mellan tre och fyra års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Vårdexpressen

Utredningen efter SVT:s avslöjande

Det var efter SVT Nyheter Skånes granskning av miljardaffären kring det digitala vårdverktyget som Riksenheten mot korruption startade en förundersökning.

Men i hovrätten friades de åtalade från trolöshet mot huvudman. Tjänstemännen, som varit med i expertgruppen som utsåg Vårdinnovation till vinnare i upphandlingen, ansågs inte av hovrätten ha haft den ”förtroendeställning” som lagen föreskriver. Två av de åtalade fick villkorliga domar för mutbrott. Den tredje, en tjänsteman, friades helt.

Reaktionerna på domen var starka. Riksåklagaren vände sig till Högsta domstolen som inte beviljade prövningstillstånd.

– I det här fallet har de fuskat och manipulerat hur mycket som helst, men det går tydligen inte att straffa dem, sa Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Omsätter 800 miljarder

Men nu vill regeringen alltså utreda en ändring av lagen om trolöshet mot huvudman. I direktivet till utredningen skriver regeringen att ”offentliga upphandlingar omsätter omkring 800 miljarder kronor per år och är därmed ett särskilt riskområde för korruption”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet