I en debattartikel i lärarfackets medlemstidning från i slutet av augusti i år, skriver Mathias Bengtsson (KD), ledamot i riksdagens utbildningsutskott, att det är ”dags för en översyn av undantaget i Skollagen där det klargörs att det ska gälla för alla ämnen”.
I dag gäller undantaget inte för lärare som undervisar i språk, vilket SVT Småland tidigare rapporterat om.
– När det här undantaget nu har funnits i ganska många år så tycker jag att det är rimligt att utvärdera och kolla på fördelarna och nackdelar med det, säger Mathias Bengtsson (KD) till SVT.
Saknas forskning kring undervisning på engelska
Som SVT har berättat tidigare i veckan saknas det forskning som undersökt effekterna av att låta svenska grundskoleelever undervisas på engelska.
Men enligt Mathias Bengtsson blir eleverna som undervisas på engelska tvåspråkiga och enligt honom blir det en konkurrensfördel senare i livet.
Vilken forskning hänvisar du till där?
– Det är ju helt enkelt att fler utbildade lärare kommer att kunna hjälpa eleverna bättre.
Skolor bryter mot reglerna kring undervisning på engelska
Men det i nuläget oklart exakt vilka utbildningar lärarna på de engelskspråkiga skolorna har, eftersom Skolinspektionen saknar lagstöd för att kontrollera det.
Dessutom har SVT tidigare i veckan avslöjat att samtliga nystartade skolor inom Internationella engelska skolan visat sig bryta mot reglerna som gäller för skolor som undervisar på engelska.
Allra vanligast är att de låter utländska lärare som saknar en svensk legitimation undervisa i språk – trots att det alltså strider mot reglerna.
– Jag försvarar inga skolor som bryter mot reglerna, och jag tycker att Skolinspektionen har en oerhört viktig roll för att följa upp och se till att skolorna följer reglerna.