Mats Paulsson, säkerhetsdirektör Swedavia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Paulsson, som är säkerhetsdirektör på Swedavia, berättar mer om drönarlarmet och det oidentifierade föremålet runt Arlanda i klippet ovan. Foto: Amanda Svensson/SVT

Swedavia efter drönarlarmen: ”Vi känner oss trygga”

Uppdaterad
Publicerad

Under tre kvällar i rad kom det drönarlarm från och omkring Arlanda. I samtliga fall inleddes polisutredningar men under torsdagskvällen lades två av utredningarna ned.

Huruvida luftrummet runt flygplatsen störts av just drönare eller inte är i nuläget fortfarande oklart. Men trots oklarheterna kring det exakta föremålet menar Mats Paulsson, som är säkerhetsdirektör på Swedavia, att man följt de rutiner som finns när främmande föremål stör flygtrafiken.

– Vi känner oss väldigt trygga i att det inte funnits någon form av flygsäkerhetsrisk kopplad till de aktiviteterna vi sett de senaste dagarna, säger säkerhetsdirektör Mats Paulsson på Swedavia.

Drönare vid Arlanda flygplats

Säkerhetsdirektören: ”Drönarproblematiken är inte ny”

Enligt Mats Paulsson har man tydliga rutiner för hur man ska hantera oidentifierade föremål i luften.

– Drönarproblematiken i sig är ju inte ny, sen är det klart att vi har ett förändrat omvärldsläge. Men det är en standardprocedur, oavsett om det är en drönare eller en fågel. Så länge man inte vet vad det är, och det finns kvar, då är det samma procedur, säger Mats Paulsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare vid Arlanda flygplats

Mer i ämnet