Hör vilken typ av uppdrag barnen kan få av de kriminella gängen i klippet. Foto: svt

Gängen rekryterar 10-åringar – Göteborgs stad ökar sina insatser

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella gäng har anlitat barn så unga som tio år i sin verksamhet. Det menar Göteborg stads satsning UngÖst som arbetar för att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna i – eller redan befinner sig i – kriminalitet.

– Vi ser att det finns ett stort behov av våra insatser, säger Danne Larsson, enhetschef på UngÖst.

Hör vilken typ av uppdrag barnen kan få av de kriminella gängen i klippet ovan.

Satsningen är ett samarbete mellan socialtjänst, polis och skola och vänder sig till unga i åldern 10–25 år i nordöstra Göteborg.

Kriminella avhoppare

En av uppgifterna för projektet är att hjälpa unga som riskerar att rekryteras till den organiserade brottsligheten. Men också att hjälpa dem som redan befinner sig i kriminalitet.

– Jag tror inte att det finns en startpunkt för när man börjar att rekryteras in utan det kan räcka med att få en uppgift, att man ska ringa om man ser en okänd som kommer till torget eller liknande, säger Danne Larsson, enhetschef UngÖst.

”Kan vara vapen eller droger”

Enligt Danne Larsson har barn så unga som tio år fått just sådana små uppdrag. Uppdrag som sedan riskerar att växa.

– Sen kan det handla om att man ska lämna något, efter det kanske de ber en förvara något. Det kan vara vapen eller droger och så blir man mer och mer indragen, säger Danne Larsson.

Lyckad satsning

Under de fem år som verksamheten varit igång har den vuxit snabbt och består idag av 18 personer.  Snart tillkommer en ny enhet som heter UngAngered.

Även om de kriminella gängen fortsätter sina försök att rekrytera unga till sina nätverk så har projektet, enligt oberoende utredare, varit en framgång. Det visar också direkta kontakter med ungdomar och deras anhöriga.

– Föräldrar har hört av sig och sagt att det går bra för deras barn. Det är ett kvitto på att det man gör fungerar och motiverar en att fortsätta, säger Stefan Alberg som arbetar i projektet.

Göteborgs stad har också en avhopparverksamhet för vuxna personer. Det är ett samarbete mellan en rad olika myndigheter och organisationer. Bland annat finns en ”avhoppartelefon” dit personer som vill ta sig ur sitt kriminella sammanhang kan vända sig. Där kan man få allmänna råd men också hjälp med en större insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet