Kommunledningen i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risk för varsel och konkurs”. Hör Fredrik Andersson, ordförande Byggföretagarna Västerbotten, om hur dagens konkursbesked påverkar byggföretag och underleverantörer i Västerbotten. Foto: SVT

Byggföretagen efter Northvolts besked: ”Risk för konkurser och varsel”

Uppdaterad
Publicerad

Konkursbeskedet för Northvolts expansionsbolag i Skellefteå slår hårt mot underentreprenörer. Det är i nuläget oklart hur många företag som berörs, men det finns risk för både varsel och konkurser.

– Många ligger ute med mycket pengar och har stora fordringar. De har inplanerade projekt som skulle dra igång, och nu står man utan det, säger Fredrik Andersson, ordförande för Byggföretagen Västerbotten.

Med anledning av att ett av Northvolts dotterbolag satts i konkurs kallade Skellefteå kommun till presskonferens under tisdagen.

Kommunens uppskattning är att ungefär 300 företag har varit verksamma på Northvoltområdet, varav ett 80-tal bedöms vara företag från Skellefteå. Det är oklart hur många av dem som haft uppdrag på företaget som satts i konkurs.

– Det som händer skapar oro och en del frågor om framtiden, säger näringslivschefen Anja Palm.

”Många drabbas väldigt hårt”

Konkursbeskedet kommer dock att leda till varsel och konkurser hos byggföretag, menar Fredrik Andersson, ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Västerbotten.

– Många av våra medlemmar drabbas väldigt hårt av det här, säger han.

Kommunen tittar på hur man ska kunna stötta de företag som drabbas.

– Skellefteå och Västerbotten har ett rikt och robust näringsliv som inte står och faller med Northvolt. Samtidigt vill vi kartlägga hur olika aktörer eventuellt kan bidra till att mildra smällen för de företag som riskerar att drabbas av konkursen, säger Lorents Burman (S), kommunalråd.

Hela livesändningen från presskonferensen hittar du här.

Northvolt varslar personal

Skellefteå kommun kartlägger stödbehov efter konkursbesked

Skellefteå kommun kartlägger nu i vilken utsträckning lokala företag drabbas av att Northvolts dotterbolag försätts i konkurs. I ett pressmeddelande skriver kommunen att syftet är att lyssna på näringslivet och skapa en överblick över situationen som underlag för framtida insatser.

Kommunen uppmanar nu företag som har affärsrelationer med bolaget att ta kontakt med näringslivskontoret.

– Många lokala företag har gått in med själ och hjärta för att stötta utbyggnaden av batterifabriken. Risken att inte få betalt för sina fordringar skapar förstås oro och frågor, säger Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun i pressmeddelandet.

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1 600 jobb försvinner

1 600 får lämna batteritillverkaren Northvolt på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
1 000 tjänster försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

IF Metalls ordförande på besök vid Northvolt: ”Många känner oro"

Batteritillverkaren Northvolt meddelade för drygt tre veckor sedan att de planerar att varsla 1 000 anställda vid fabriken i Skellefteå. Under tisdagen besökte IF Metalls förbundsordförande batterifabriken.

– Det är väntans tider och många känner oro, säger Marie Nilsson.

Fackförbundet Unionen om konkursen: Kommer påverka anställda

Fackförbundet Unionen har medlemmar som arbetar på Northvolt i Skellefteå, Västerås och Stockholm.

Unionen menar att det de förväntar sig att deras medlemmar kommer att påverkas av konkursen i Skellefteå.
– Expansion har inga anställda i bolaget. Däremot finns det anställda i övriga Northvolt som arbetar mot Expansion, och de är en del av de pågående förhandlingarna om uppsägningar och kan därför komma att påverkas, säger Nadja Yusuf , pressekreterare på Unionen.

Unionens förtroendevalda är i förhandlingar med Northvolts alla bolag kring varselbeskedet som kom för drygt tre veckor sedan.

Konkursförvaltarens uppdrag: Att sälja bolagets tillgångar

SVT har haft kontakt med konkursförvaltaren Jonas Premfors som bekräftar att det konkursade dotterbolaget saknar egna anställda, men har skulder i storleksordningen 2- 3 miljarder.

"En blandning av lokala skulder och skulder till leverantörer av utrustning”, skriver han i ett sms.

Det betyder att konkursförvaltarens uppdrag blir att försöka sälja bolagets tillgångar, bland annat mark och en ofärdig batterifabrik, för att täcka skulderna. Men risken är stor att många entreprenörer i Västerbotten som jobbat med bygget dels blir utan nya uppdrag, men också att de riskerar att inte få fullt betalt för uppdrag de redan fullgjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter på plats utanför Northvolt: "Enorma fabriksbyggnader står halvfärdiga"

Miljardsmäll när Northvoltbolag går i konkurs

Northvolt Ett Expansion, ett dotterbolag till den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt, har gått i konkurs med skulder på 2-3 miljarder. Konkursförvaltaren hoppas hitta en köpare av tillgångarna – som i princip består av ett stort byggprojekt i Skellefteå.

Northvolt Ett Expansion har hamnat på obestånd med ett skuldberg på flera miljarder, enligt konkursförvaltaren Jonas Premfors på advokatbyrån DLA Piper Sweden.

-Bolaget bygger en ny batterifabrik bredvid den befintliga. Bygget är inte klart ännu, utan den här konkursen innehåller ett pågående byggprojekt, säger han till TT.

"För tidigt att säga"

Det konkursade bolaget har ingen personal. Men bland fordringsägarna finns ett antal leverantörer av varor och tjänster till byggprojektet, enligt Premfors.

-Med reservation för att jag bara har varit konkursförvaltare någon timme i det här ärendet, så uppgår skulderna uppskattningsvis till någonstans mellan två och tre miljarder, säger Premfors.

-Hur stora värden det finns på tillgångssidan kan jag inte säga i nuläget. Anläggningens värde var knappt tio miljarder i senaste årsredovisningen, men vilket värde den har i den här situationen jämfört med då är för tidigt att säga, tillägger han.

Målet för Premfors är att försöka sälja tillgångarna i Northvolt Ett Expansion för så mycket pengar som möjligt.

-Hur det kommer att ske är alldeles för tidigt att säga, säger han.

-Det skulle kunna bli hela anläggningen, under förutsättningen att det finns köpare. Mitt uppdrag som förvaltare är att maximera utfallet till kollektivet av fordringsägare, tillägger han.

TT

Skellefteå storsatsar på skola och infrastruktur – trots Northvolts kris

Trots Northvolts kris planerar Skellefteå kommun att fortsätta sina stora satsningar under de kommande tio åren. Detta meddelades av den styrande majoriteten när deras budgetförslag presenterades på måndagen.

– Även i turbulenta tider måste vi se framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet