Reporter Evelina Dahlberg utanför Northvolt i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enorma fabriksbyggnader står halvfärdiga” – hör rapporten från SVT:s reporter på plats utanför Northvolt i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolt sätter dotterbolag i konkurs på grund av ekonomiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Northvolts dotterbolag som haft hand om expansionen av batterifabriken i Skellefteå har satts i konkurs. Anledningen är den tunga ekonomiska situationen för bolaget.

– Vi har under flera veckors tid arbetat för att hitta en annan lösning. Dessvärre har detta inte varit framgångsrikt, säger Matti Kataja, kommunikationchef på Northvolt.

Det är efter beslutet att avbryta expansionen i Skellefteå som Northvolt AB:s dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB väljer att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Ansökan lämnades in på grund av den ekonomiska situationen.

Bolagets ledning skriver i ett brev till underleverantörerna att det var ett väldigt svårt beslut.

– Det är ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.

Experten: Inte förvånad

Dotterbolaget har enligt Northvolt inga anställda. Bolaget är en av över 20 olika enheter inom Northvolt-koncernen och konkursansökan gäller inte någon av de andra juridiska enheterna inom den bredare koncernen.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är inte förvånad över beskedet.

– Det har varit en lång period där man har diskuterat fram och tillbaka om man ska försätta bolaget i konkurs, säger hon.

”Sänder inte goda signaler”

Marie Karlsson Tuula påpekar att dotterbolaget står helt fritt från moderbolaget. Konkursbeskedet behöver inte betyda att krisdrabbade Northvolt kommer att följa samma resa.

– Men det är klart att det inte sänder några goda signaler, säger Marie Karlsson Tuula.

För Northvolt stundar ett betydligt mer avgörande ögonblick den 12 oktober då skatter och sociala avgifter ska betalas in till Skatteverket på över en kvarts miljard kronor.

– Vi mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram, säger Matti Kataja.

Northvolt menar att man nu lägger sina resurser på att påskynda produktionen i storskalig celltillverkning inom den fullt byggda, första fasen av Northvolt Ett och att uppfylla sina åtaganden gentemot sina fordonskunder.

Se hela SVT:s sändning om Northvolts besked här.

Johan Zachrisson Winberg i SVT:s studio. Man med mörkt hår, ljusblå skjorta och svart kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter: ”Kan vara ett första illavarslande tecken – men det behöver inte vara så”. Foto: SVT

Senaste nytt om krisen på Northvolt

Inget företag har sökt regionens krisstöd

I torsdags kom beskedet att Region Västerbotten tagit fram ett tillfälligt stöd för att hjälpa underleverantörer som drabbats av Northvolts massuppsägningar. Men än så länge har inget företag sökt, enligt Patrik Sällström vid Region Västerbotten.

Regionen har avsatt 20 miljoner kronor av statliga utvecklingsmedel för att minska risken för konkurser och att personal sägs upp. Pengarna kan bland annat gå till kompetensutvecklingsinsatser.

Insatsen har bland annat fått kritik från Tobias Indén som är docent i rättsvetenskap vid Umeå universitet. I en intervju med Sveriges radio menade han att det bryter mot lagen att gynna enskilda företag. Men det håller inte regionens utvecklingsdirektör Patrik Sällström med om.

- Jag vill betona att företagsstödet är fullt lagligt och följer regler för offentligt stöd, det påverkar inte häller hälso- och sjukvårdens ekonomi. Det finansieras inte av skattemedel utan direkt av staten genom särskilt riktade medel, säger han på en presskonferens under tisdagen.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter Northvoltvarslet – Skellefteå förlorar befolkning

Det har varit en anmärkningsvärd befolkningsutveckling i Skellefteå de senaste åren. Men efter det stora varslet på Northvolt har det nu skett ett trendbrott.

Sedan mitten av november är 118 färre personer folkbokförda i Skellefteå, enligt kommunens sammanställning från Skatteverket. Var och en av dessa uppsägningar innebär förlorade skatteintäkter för kommunen, vilket totalt ger ett bortfall på över åtta miljoner kronor per år.

– Jag fick sparken och flyttar till Stockholm, säger Hamza Yasin.

Egenföretagaren Kenneth i Skellefteå känner sig blåst efter Northvolts konkurs

Egenföretagaren Kenneth Stenlund i Skellefteå drabbas hårt av Northvolts skulder. Han är djupt kritisk till företagets agerande och menar att de fortsatt beställa varor – trots att pengarna inte fanns.

– Det är en stor blåsning, säger han.

Markerad händelse

Northvoltgrundare satsar på nytt industriprojekt

Skadeskjuten av Northvolt – det hindrar inte riskkapitalisten Harald Mix och hans bolag Vargas från att ge sig in i nästa energiintensiva projekt, att bygga en aluminiumfabrik i Finland med lägre utsläpp av koldioxid än vid traditionell tillverkning.

Tillsammans med gruvjätten Rio Tinto, finländska energiföretaget Fortum och japanska Mitsubishi planeras för en aluminiumfabrik som ska vara i drift mot slutet av 2020-talet.

Nästa år ska Arctial inleda en förstudie. Ett slutligt investeringsbeslut väntas 2026 eller 2027 för en fabrik som kan komma att producera uppemot 500 000 ton aluminium per år.

Två potentiella orter i Finland har hittills pekats ut, Kokkola och Kronoby på den finländska västkusten.

Vargas är en av huvudägarna och grundarna av krisande batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå

Vi pratar om en stor industriell investering, säger det gemensamt bildade bolaget Arctials vd Torbjörn Sternsjö.

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Köpsamtal om Northvolts industribatterier

Den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt har förhandlat med stora industrikoncerner om en försäljning av bolagets verksamhet med inriktning på batterier till tung industri, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Redan i sin ansökan om konkursskydd enligt kapitel 11 i USA:s konkurslag, i en domstol i Texas i november, flaggade Northvolt för att man skulle försöka sälja enheten Northvolt Systems Industrial.

Det är oklart vad verksamheten är värd.

Siktet är inställt på en affär före årsskiftet eller lägga ned verksamheten om det inte går, rapporterar Reuters med hänvisning till ett Northvoltdokument som byrån tagit del av.

Verksamheten ingår i Northvolt Systems, som är baserat i Polen. Bland kunderna finns gruvutrustningstillverkaren Epiroc och finländska Konecranes

Fokus på kärnverksamhet
- Vår strategiska översyn syftar till ett tydligare fokus på kärnverksamheten – storskalig produktion av battericeller – samt att sänka våra kostnader, skriver Matti Kataja presschef på Northvolt i ett mejl till SVT.

Northvolt hänvisar också att det står i linje med det de gick ut med i början av september - att de för samtal med olika intressenter och undersöker olika möjligheter för dotterbolaget Systems.

TT

Bara fyra företag har sökt Region Västerbottens krisstöd – nu kan det göras om

Endast fyra företag har sökt regionens krisstöd för företag som drabbats efter Northvolts massuppsägningar. För att få in fler ansökningar öppnar nu regionen för att förändra stödet.

– Det skulle vara möjligt att nå ut till fler företag, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förslaget: Gör Skellefteåregionen till ett tillväxtkluster för batteritillverkning

Under en presskonferens under tisdagen presenterade Länsstyrelsen, Region Västerbotten och Skellefteå kommun förslaget att göra Skellefteå och Västra Götalandsregionen till ett forsknings- och innovationskluster i världsklass för batteritillverkning, elektrifiering och fordonsindustri.

Parterna har skickat en skrivelse till regeringen. Vad exakt klustret skulle innebära är oklart, men kommundirektör Kristina Sundin Jonsson hoppas på nya arbetstillfällen.

Kommunalrådet Lorents Burman skriver i ett pressmeddelande: "Utvecklingen snedvrids på grund av att bland annat Kina bedriver en väldigt omfattande statlig stödpolitik som riskerar att hota Europas och Sveriges industriella bas. Genom att utnyttja den kunskap och de tillgångar som finns i Skellefteå och Västra Götaland kan Sverige ta en tydlig position inom framtidens elfordonsbransch och batteritillverkning."

Tyska staten tar över riskfyllt Northvoltlån

Tyska staten tar över ett obligationslån till Northvolt, som riskerar att bli en mångmiljardsmäll enligt Bloomberg.

I måndags kväll meddelade den tyska staten att man tar över ett obligationslån från KFW på mer än 600 miljoner euro (nästan 7 miljarder kronor) till Northvolt.

Obligationslånet – som kan konverteras till aktier – var en del av finansieringen av fabriksbygget i Tyskland.

Förbundslandet Schleswig-Holstein har garanterat omkring hälften av detta lån och kommer att ersätta den tyska staten för att man tar över den delen av skulden, rapporterar Bloomberg med hänvisning till en talesperson för den tyska regeringen.

TT

Ny vd för Northvolt i Skellefteå

Tysken Markus Dangelmaier har utsetts till ny vd för fabriken Northvolt Ett i Skellefteå, skriver Norran.

"Markus blir en nyckelspelare i vår strävan att få Northvolt Ett att nå sin fulla potential. Vi måste visa upp vår produktionskapacitet både när det gäller kvalitet och att kunna leverera produkter enligt tidsplan till våra kunder", säger Matthias Arleth, vice vd på Northvolt, i ett pressmeddelande.

Dangelmaier kommer närmast från elektronikföretaget TE Connectivity, där han haft huvudansvaret för tio fabriker.

Han tillträder sin tjänst den 2 januari nästa år.

TT

Vill att högutbildad Northvoltpersonal slipper försörjningskrav: ”Viktiga för den gröna omställningen”

Länsstyrelsen, Region Västerbotten och Skellefteå kommun har skickat in en gemensam skrivelse till regeringen. De vill att högutbildade som blivit av med jobbet på Northvolt ska få dispens från försörjningskravet, så att Västerbotten kan behålla den högutbildade arbetskraften.

– Det är viktigt för att vi ska klara kompetensförsörjningen i den gröna omställningen, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Här skriver Andreas från Northvolt in sig som arbetslös i Skellefteå

Statens servicecenter i Skellefteå hade på fredagen dubblat arbetsstyrkan för att ta emot en anstormning av arbetslösa som varslats från batterifabriken i Skellefteå. Men bara en handfull dök upp på förmiddagen.

– Kanske folk har gett upp hoppet, säger arbetssökande Andreas Katsifarakis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet