Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.
I Skellefteå stoppas utvecklingen av projektet Northvolt Ett. För Västerås del bromsas ”Northvolt Labs” och kvar blir bara grundläggande produktutveckling. I Stockholm försvinner tjänster från huvudkontoret, skriver företaget i ett pressmeddelande.
– Det är ett dramatiskt besked, en mycket större personalneddragning än de 300 jobb som man pratade om för bara några veckor sedan, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.
Ekonomisk kris
De senaste två åren har det stått klart att Northvolt har stora problem med att få fart på batteritillverkningen, vilket bland annat drabbat den svenska lastbilstillverkaren Scania. Fabrikens produktion har den senaste tiden legat på bara en bråkdel av kapaciteten.
Dessutom har det blivit tydligt att bolaget blöder pengar och att man har svårt att få in nytt kapital. Nu stoppas alla planer på expansion med nya fabriker på fler orter.
– Det är tuffare finansiell marknad. Det här året har det varit en hel del negativa rörelser i elbilsförsäljningen i hur olika biltillverkare har pratat om deras ambitionsnivåer. Det påverkar också investerarna, säger Peter Carlsson.
– Nu måste vi dra ner våra kostnader och fokusera på det som är kärnan. Vi jobbar hårt för att komma till lönsamhet.
Förhandlingar med facket
Akademikerföreningen har tillsammans med andra berörda fackförbund suttit i förhandlingar med Northvolt.
– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Senaste nytt om krisen på Northvolt
Peter Carlsson om svensk rekonstruktion: "Det skulle kanske ske om en eller ett par månader"
Northvolt har ansökt om rekonstruktion i USA. Nu säger företagets avgående vd, Peter Carlsson, att det kan bli aktuellt med rekonstruktion även i Sverige.
– Det kan vara så att vi följer den här processen med en svensk rekonstruktion, men det har vi inte tagit beslut om, säger han i SVT:s Agenda.
Överblick
Northvolt i samtal med kinesiskt jättebolag
Enligt källor till DN har företrädare för Northvolt ingående diskussioner kinesiska jätten Catl som är världens största tillverkare av elbilsbatterier.
Busch om Northvoltkrisen: En europeisk angelägenhet
Näringsminister Ebba Busch (KD) har samtidigt just uttalat sig om att EU behöver stödja batteritillverkning i den egna regionen för att inte bli beroende av Kina.
– Vi har inte råd att vara så naiva som vi var med rysk gas, säger Busch till SVT.
Northvolt förbereder svensk rekonstruktion
Företaget har ansökt om företagskonstruktion i USA, och planerar att göra det även i Sverige. Ett sådant steg skulle kunna ge rätt till statlig lönegaranti, skriver TT.
- Det har ännu inte inletts samtidigt med denna ansökan, men vi förutser att vi kommer att genomföra en svensk rekonstruktion. Vi planerar att ansöka om detta när vi har lite bättre insyn i tidsramen för det aktuella ärendet, sa Chris Greco, bolagets jurist i USA, till Dagens industri (Di).
Vid en svensk rekonstruktion ställs högre krav än vid en amerikansk. Ett villkor är till exempel att att bolaget i grunden är livskraftigt, vilket enligt Di är mycket tveksamt om Northvolt lever upp till.
Facket: Viktigt att medlemmarna får sina löner nästa vecka
Den rekonstruktionsmodell Northvolt ska genomgå innebär att den svenska lönegarantin inte gäller. Men detta oroar inte IF Metall för tillfället.
– Jag kan inte egentligen kommentera det i dagsläget, men vi har fått mer eller mindre löften om att lönerna nu kommer att betalas ut och då behövs det ingen lönegaranti.
Uppgifter: Carlsson nära att lämna vd-posten
Enligt uppgifter till Dagens Industri är Peter Carlsson, vd för Northvolt nära att lämna posten och avgången kan ske inom de närmsta dagarna.
Under torsdagen meddelande företaget att man ansökt om rekonstruktion i USA och beslutet kommenterades endast av Tom Johnstone som är tillfällig ordförande och inte av Carlsson.
– Det kunde lika gärna ha varit Peter som uttalade sig, säger presstalespersonen Erik Zsiga till DI.