SVT:s reporter Julia Lindvall och en person som talar vid Cop29

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en fråga om liv eller död, men vad vill fattiga länder göra med klimatpengarna? Vilka tre områden gäller det? Hör drabbade länderna på COP29 i Baku. Foto: SVT

Chatt: Vad undrar du om FN:s klimatmöte COP29?

Uppdaterad
Publicerad

Världen väntar på besked från FN:s stora klimatmöte COP29 i Baku – varför drar förhandlingarna ut på tiden, och hur låter kritiken från de fattiga länderna som kräver mer klimatpengar?

Chatta med SVT:s reportrar med start klockan 12.

Chatta om klimatmötet COP29

Amanda • Hej,

Hur kommer det sig att EU ska betala så mycket när EU är dem som har det mest stabila klimatet och har goda resurser att hantera effekterna av klimatförändringarna med jämfört med de andra länderna? De skrattar åt EUs bud om flera hundra miljarder men om EU lämnar är det ju dem som har det värst.

Hej Amanda.

Det argument som brukar lyftas upp när det gäller detta är att EU-länderna bär ett stort ansvar för de klimatförändringar vi ser idag. Historiskt har vi släppt ut väldigt mycket mer per person än vad många av de fattiga länderna gjort.

Och även om utsläppen från EU nu minskar, så fortsätter vi släppa ut mycket mer per person än många fattiga länder.

Pinnat inlägg

Vi avslutar nu chatten ! Tack för många bra frågor!

Fortsätt gärna följa vår liverapportering kring COP29 här på sajten. Nu väntar den spännande upplösningen i natt eller imorgon!

Sally • Varför hålls klimatavtal på plats överhuvudtaget? Är inte direkt miljövänligt för alla politiker att flyga över hela jorden…

Hej Sally.

Jag förstår hur du tänker. Jag har aldrig varit på något COP tidigare, men för mig har det blivit ganska tydligt när man är på plats här att det hade varit svårt att genomföra ett sånt här stort möte på distans. Det är hundratals mötesrum där olika konstellationer av ministrar, förhandlare och experter möts.

Det skapas såklart utsläpp när deltagare flyger hit, men de överenskommelser som slutits på dessa klimattoppmöten genom åren har på det stora hela bidragit till att utsläppen minskar, snarare än ökar. Även om man räknar in alla resor.

Parisavtalet som slöts på COP 2015 har varit avgörande för att minska de globala utsläppen.

LN • Det har väl varit en istid som klimatet nu återhämtar sig ifrån,allt går i cykler..Tycker att allt prat om mänsklig påverkan är väldigt överdriven.

Hej

Enligt FN:s klimatpanel är det säkert att människans utsläpp är den främsta orsaken till att klimatet blir varmare. Klimatet förändras av naturliga orsaker, men nu går det mycket fortare.

Jesper • Varför filtrerar ni bort kritiska frågor till var klimatbiståndet egentligen kommer gå till?

Hej Jesper!

Det gör vi inte. Vi svarar på så många frågor vi hinner.

Givarländerna vill ställa hårda motkrav på att kolla upp vart pengarna går, men det är ju ingen hemlighet att det finns mycket stora risker för korruption.

Vi har granskat Sveriges första utsläppshandelsprojekt.

Här finns en annan granskning.

Se inlägg längre ner också.

Lena • Hej! Ni sände ett reportage om koldioxidinfångning och lagring härom veckan. Hur lovande ser det ut att länder ska fånga in koldioxid och har Sverige kommit igång? Det kändes hoppfullt.

Hej Lena!

Det finns vissa planer i Sverige på detta, bl a värmeverket i Stockholm som du säger. Men volymerna är små jämfört med vad som släpps ut.

Alla scenarier från IPCC om att klara 1,5-gradersmålet förutsätter att man suger ut väääääldigt mycket CO2 ur atmosfären, och det har av många dömts ut som helt orealistiskt. Särskilt som dagens planer på infångning är alldeles för små. Det är dyrt helt enkelt, och det handlar om flera miljarder ton om året.

Kamel • Finns det anledning att misstänka att "klimatet" används som vapen för att störa och fördärva ekonomier och omfördela resurser på illegitimt sätt genom skuldbeläggning?

Hej Kamel!

Nej, det finns det inte. Men om du har en bra källa för resonemanget så skicka gärna.

Josef • Vet ni något om hur rapporteringen om detta ser ut i till exempel Kina? Får befolkningen ta del av regeringens resonemang kring utsläpp och pengar eller hålls det i dunklet eftersom det är så uppenbart omoraliskt?

Hej Josef.

Svårt att svara på. Jag har träffat många kinesiska journalister här på COP29, så det finns absolut en bevakning av mötet. Kan tyvärr inte svara på hur fria deras reportrar är att rapportera om allt som tas upp här.

Sally • Finns det andra sätt för länder att hjälpa klimatet än att ge bistånd, och används de eventuella åtgärderna som argument för att ”slippa” betala?

Hej Sally!

Just det är en av de känsligaste frågorna på mötet.

De fattiga länderna vill att en så stor andel som möjligt är bistånd från stater. Medan de rika länderna inte tycker att de har råd utan vill att pengarna kommer också från privata investeringar, och lån från utvecklingsbanken till exempel. Då kan man säga att staterna kan "slippa betala" med att man räknar andra pengar istället.

Amanda • Jag har försökt interagera med er livchatt flera gånger förr men ni filtrerar alltid bort mina frågor. Hopplöst! Och ni förklarar inte ens varför.

Hej Amanda!

Vad tråkigt att du känner så. Vi får in väldigt mycket frågor och hinner helt enkelt inte svara på alla. Om det tex är en fråga vi redan tycker att vi har svarat på kan det hända att den prioriteras bort. Vad vill du få svar på?

Tord • Mycket fokus på mängden pengar som ska betalas till de fattigare länderna. Ingår det i förhandlingarna något om vad pengarna ska användas till? ”Minska utsläppen” när man knappt har några utsläpp funkar ju dåligt. Utveckling av ekonomi, infrastruktur mm borde väl vara målet utan fossila bränslen?! Och hur ska kontrollen se ut så inte pengarna hamnar i fickorna på några få i dessa länder?

Hej Tord,

Detta är en viktig del av förhandlingarna. Vet att EU har krävt bättre transparens och uppföljning kring hur pengarna används, och krav på att man ska kunna visa att det leder till utsläppsminskningar. Nu vet vi ju inte exakt vad den slutgiltiga texten kommer att innehålla, så jag tänker att vi får återkomma när vi vet mer. Men jag vet som sagt att det här är något som funnits med i förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet