Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Paasikivi: Attackerna i Ryssland en stor framgång för Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningsvärt framgångsrikt” – Hör Joakim Paasikivi, f.d. överstelöjtnant, om hur Ryssland påverkas av att tre stora vapenarsenaler på kort tid förstörts. Foto: Stina Qvarforth/Reuters/AP

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tolvårig flicka bland de döda i varuhusattack

Dödssiffran fortsätter att stiga efter lördagens ryska attack mot ett varuhus i ukrainska Charkiv, som följdes av en kraftig brand. På måndagsmorgonen rapporteras det att 16 personer har dött i attacken.

En tolvårig flicka och hennes mamma är bland de döda, uppger regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Ett 40-tal personer skadades och flera saknas fortfarande efter attacken. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan över 200 personer ha befunnit sig i varuhuset.

Överblick

Nils Sundström • Vad skulle krävas för att Ukraina skall kunna bryta igenom de ryska linjerna i öst och nå Azovska sjön? Vilken skillnad skulle det göra i kriget?

Hej Nils! Ukraina försökte uppnå ett sådant genombrott på sydfronten under sommaroffensiven 2023, men misslyckades. Inget tyder på att man planerar att genomföra en liknande operation i närtid.

Ukrainarna har det senaste året intagit en mestadels defensiv hållning, men bröt trenden i och med angreppet mot den ryska Kurskregionen i augusti.

Leif • Har inte Putin lovat ryska befolkningen att alla ukrainska soldater ska vara borta från ryskt territorium innan 1 oktober dvs imorgon?

Hej Leif! Uppgiften om en sådan deadline kom ursprungligen från RBC-Ukraina som hänvisade till en anonym rysk militärkälla den 20 augusti. Jag kan inte hitta något officiellt uttalande från Putin själv. Den ryske ledaren har däremot beordrat militären att kasta ut ukrainarna från Kurskregionen.

Markerad händelse

Ryssland höjer försvarsutgifterna för 2025

Ryssland kommer att öka försvarsutgifterna med 23 procent under 2025 med anledning av kriget i Ukraina, enligt ett budgetförslag som bland annat Reuters tagit del av.

Utgifterna landar därmed på motsvarande 145 miljarder dollar och utgör därmed 32 procent av landets totala budget. Det är dubbelt så mycket mer än vad som läggs på avsnittet "sociala utgifter".

Utöver detta tillkommer utgifter för bland annat "inhemsk säkerhet". Samtidigt lägger man mer pengar på hemligstämplade utgifter, från motsvarande 117 miljarder dollar till 136 miljarder dollar, skriver ISW.

John • Jag letar efter nyheter om exempelvis Ugledar. Inget som en Svt reporter vill ta i? Kanske nåt om Toretsk. Varför inte en analys om Kursk, Kupiansk?

Hej John! Våldsamma strider pågår vid Vuhledar. Både ryska samt oberoende ukrainska aktörer gör gällande att den ryska militären försöker omringa orten, men hittills utan framgång.

Uppgifter om att ryssarna tagit kontroll över delar av orten kom under förra veckan, men har tillbakavisats av ukrainska myndigheter.

Ryssarna ser ut att endast ha gjort mindre framsteg vid Toretsk den senaste tiden, men läget där beskrivs fortfarande som mycket svårt för de ukrainska försvararna.

Det finns inga uppgifter om att de av Ukraina kontrollerade områdena i Kurskregionen vuxit eller krympt nämnvärt de senaste dagarna.

Jermak: Delar av segerplanen förblir hemliga

Andrij Jermak, chef för den ukrainska presidentstaben, säger på nationell tv att endast delar av Volodymyr Zelenskyjs segerplan kommer att presenteras för allmänheten.

- Allt som blir publikt hörs inte bara i vårt eget land, utan också av fienden. Därför är delar av planen hemliga, säger han enligt Kyiv Independent.

Planen presenteras för bland annat USA:s Joe Biden i förra veckan. Ukraina har avslöjat att en inbjudan till Nato ingår, samt militära och diplomatiska åtgärder för att tvinga Ryssland att avsluta kriget.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

133 000 ryssar kallas in för värnplikt

Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som beordrar 133 000 ryssar mellan 18 och 30 år att inställa sig för en tolv månader lång värnplikt, skriver ryska Interfax.

Enligt den ryska generalstaben så kommer dessa inte att skickas till Ukraina. Oberoende ryska medier har dock tidigare rapporterat om att värnpliktiga skickats till striderna i Kursk.

"Ryssland kommer troligen att fortsätta tvinga värnpliktiga att skriva under kontrakt efter tjänstgöringen för att säkra ett stadigt flöde av personal till kriget", skrev det brittiska försvarsdepartementet på fredagen.

Ryska värnpliktiga har tagits till fånga under angreppet mot Kursk. Se mer i videon ovan.

Markerad händelse

Putin: Ryssland kommer uppnå alla mål i Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin har släppt en video där han kommenterar kriget i Ukraina, rapporterar the Guardian.

- Sanningen är på vår sida. Alla mål vi satt upp kommer att uppnås, säger Putin i videon och fortsätter:

- I dag slåss vi för en säker, välmående framtid för våra barn och barnbarn.

Den ryska videon publicerades på måndagen för att uppmärksamma att det i dag är två år sedan Ryssland annekterade Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson i östra Ukraina. Annekteringen kallas i Ryssland för "återföreningsdagen" och skedde efter skenomröstningar som kraftigt fördömdes från det internationella samfundet.

Norge kan bygga gränsstängsel mot Ryssland

Det kan bli aktuellt för Norge att sätta upp ett högt stängsel längs hela eller delar av gränsen mot Ryssland. Det säger landets justitieminister, Emelie Enger Mehl (Sp), till NRK.

Norge har hämtat inspiration från Finland som just nu håller på att sätta upp ett 200 kilometer långt gränsstängsel längs med delar av landets gräns mot Ryssland.

- Det är väldigt intressant, inte bara för att det kan verka avskräckande utan även för att det innehåller sensorer och teknologi som gör att man kan upptäcka människor som rör sig nära gränsen, säger hon till NRK.

Markerad händelse

Ryskt drönarangrepp mot Kiev

Ryssland attackerade Kiev med drönare under natten mot måndag, rapporterar Reuters.

Ukrainas flygvapen har skjutit ner 67 av de 73 drönare som riktades mot huvudstaden, uppger landets militär.

Den ryska attacken pågick under fem timmar. Vittnen på plats uppger att man hört flera höga smällar och sett hur föremål beskjutits i luften.

Enligt de första uppgifterna ska ingen människa skadats i den ryska attacken. Bostadshus ska dock ha träffats av vrakdelar från de nedskjutna drönarna och räddningstjänst arbetar på platsen under morgonen.

Ryssland har genomfört flera luftangrepp mot bland annat Kiev under september vilket har lett till dussintals civila dödsfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska attacker mot Zaporizjzja – flera skadade

Skadesiffran efter de ryska attackerna mot staden Zaporizjzja i sydöstra Ukraina har ökat till 13 personer, meddelar Ukrainas inrikesdepartement.

Tidigare under söndagen skrev regionens guvernör Ivan Fedorov på Telegram att flera bostadshus skadats i attackerna och att det kan finnas skadade i rasmassorna.

"Ryssarna slog till mot Zaporizjzja mer än 10 gånger", stod det i inlägget.

Samtidigt meddelar Rysslands försvarsdepartement att man under natten skjutit ner 125 ukrainska drönare över rysk mark. 67 av dem ska ha förstörts över Volgogradregionen, vars guvernör uppger att fallande vrakrester orsakat markbränder, skriver nyhetsbyrån AFP.

(SVT/TT)