Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Ringar av eld i ett skogsparti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min första reaktion var att jag aldrig sett något liknande” – hör experten förklara den eldsprutande drönaren. Foto: Ukrainska militären

Kriget i Ukraina

Ukraina: Flera skadade i ryskt luftangrepp

Minst 13 personer har skadats i en rysk attack mot staden Zaporizjzja i sydöstra Ukraina på söndagskvällen, uppger lokala myndigheter.

Flera bostadshus skadades i attacken, som inleddes vid 22-tiden, svensk tid. Bland de skadade finns ett barn.

Räddningspersonal söker av de skadade husen och flera boende har fått evakueras till följd av attacken.

(TT/SVT)

Bränder uppstod efter attacken mot Zaporizjzja. Foto: Ukrainska räddningstjänsten

Överblick

Markerad händelse

Zelenskyj: Vi måste definiera fred - inte Ryssland

President Zelenskyj befinner sig i USA för att lägga fram sin plan för seger för president Joe Biden och för presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump.

Enligt honom kommer de närmaste månaderna i kriget vara avgörande.

- Detta är Rysslands krig mot friheten i sig. Vi har ont om tid att bestämma oss för vad resultatet av det ska bli. Vi måste definiera det, inte Ryssland och dess blodiga allierade, säger Zelenskyj i ett tal och fortsätter:

- Vi måste vara snabbare och får inte förlora de kommande månaderna så att vi förlorar de närmaste decennierna.

Markerad händelse

Ukraina: Stoppat ryskt kuppförsök i Odessa

En grupp ryska militärer som i hemlighet ska ha försökt att utföra ett våldsamt övertagande av samhällsfunktioner i Odessa har stoppats av Ukrainas underrättelsetjänst, skriver myndigheten på Telegram.

Gruppens ledare och dennes högra hand ska ha gripits. Fler än 70 vapen och en rad olika typer av stridsutrustning ska ha beslagtagits.

De ska ha varit verksamma sedan början av den fullskaliga invasionen.

"Utöver att storma administrativa byggnader så planerade deltagarna att attackera försvarsmakten bakifrån i det fall att ockupanterna nådde fram till hamnstaden", skriver underrättelsetjänsten.

President Zelenskyj befinner sig i USA och besökte på söndagen en vapenfabrik i Pennsylvania. Under vistelsen i landet kommer han att träffa president Joe Biden. Foto: Deonte Rowell/TT
Markerad händelse

Zelenskyj har landat i USA – ska visa segerplan

USA:s president Joe Biden och presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump ska alla få höra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs segerplan.

Planen väntas bland annat innehålla att Ukraina ska få fler långdistansvapen samt få använde dem för att anfalla in i Ryssland, sa Zelenskyj till CNN.

- Vi har långdistansvapen. Låt mig bara säga att vi inte har det antal vi behöver, säger Zelenskyj.

Ett snabbspår in i Nato, som endast ska ta månader, ska även ingå i planen, erfar Kiev Independent.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj om Kursk: "Har redan visat resultat"

President Volodymyr Zelenskyj öppnar upp om den ukrainska invasionen av Kursk i en intervju med The New Yorker.

- Föreställ dig: Du kämpar med ett tufft krig, får inte hjälp, stretar för att hålla moralen och ryssarna har initiativet i öst. Du måste göra något annat än att oavbrutet be om hjälp. Vad gör du? Säger du: "Ukrainare, om två veckor upphör östra Ukraina att existera"? Eller kastar du upp nävarna och tar ett modigt steg, säger han.

Presidenten vet inte om invasionen kommer dömas som succé eller misslyckande, men menar att den gett resultat.

- Det saktade ner ryssarna.

Varför anföll Ukraina Kursk? Hör experternas analys i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Diskuterar JAS 39 Gripen

Amerikanska F-16-plan anlände under sommaren till Ukraina och har börjat användas i strid. Landet önskar även svenska JAS 39 Gripen.

- Förra året fokuserade vi på pilotträning och att bygga nödvändig infrastruktur. Detta året ska vi fokusera på att skala upp, säger den Ukrainas försvarsminister i ukrainsk tv, rapporterar Suspilne.

- Diskussioner pågår för Gripen och Eurofighter, fortsätter han.

Sverige utbildar ukrainska piloter på Gripen men inga stridsplan har skickats. Regeringen har dock börjat köpa in reservdelar för att underlätta potentiell framtida leverans.

Vad är speciellt med JAS Gripen? Hör överstelöjtnant Per Hård Per Hård af Segerstad i videon.

Markerad händelse

Över 20 personer uppges ha skadats i Charkiv

Minst 21 personer, varav en 8-åring och två tonåringar, uppges ha skadats i den ryska attacken mot ett bostadsområde i Charkiv, i nordöstra Ukraina.

Två personer är allvarligt skadade, enligt regionens guvernör. Bilder visar ett förstört flervåningshus och boende som räddas ur byggnaden.

Ytterligare sju byggnader och 21 bilar ska ha skadats.

President Zelenskyj har kommenterat attacken på sina sociala medier. Enligt honom visar den varför de ukrainska styrkorna är i behov av att kunna använda flera av de vapen som tillhandahållits av allierade längre in på ryskt territorium.

"Vi måste stärka vår förmåga att bättre skydda liv och garantera säkerhet."

Skärrad kvinna räddas ur det förstörda huset
Foto: Sergej Kozlov/EPA/TT

Ryssland: Rysk brandman dödad i Luhansk

Ryssland uppger att att en brandman har dödats av en ukrainsk drönare i rysk-kontrollerade Luhansk-regionen i sydöstra Ukraina, rapporterar Reuters. Myndigheterna i den ockuperade regionen uppger på Telegram att händelsen inträffade i samband med släckningen av en brand som orsakats av en annan drönarattack.

Markerad händelse

Ukraina: Flervåningshus träffat i Charkiv

Minst två robotar har träffat en flervåningsbyggnad i Ukrainas näst största stad Charkiv, skriver Oleg Synegubov, Charkivregionens guvernör, på Telegram.

Attacken ska ha kommit vid 22-tiden. Minst 21 personer uppges skadade, varav tre under 18 år. 60 personer har evakuerats från byggnaden, uppger Oleg Synegubov.

Tidigare under kvällen attackerades Nikopol där en 12-årig flicka och en 25-årig kvinna dog. Två personer skadades också, skriver Serhii Lysak, Dnipropetrovsk läns guvenör. Drönarattacken ska ha träffat en bil som de färdades i.

Förstört flervåningshus
Foto: Sergej Kozlov/EPA/TT