Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Paasikivi: Attackerna i Ryssland en stor framgång för Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningsvärt framgångsrikt” – Hör Joakim Paasikivi, f.d. överstelöjtnant, om hur Ryssland påverkas av att tre stora vapenarsenaler på kort tid förstörts. Foto: Stina Qvarforth/Reuters/AP

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stenergard (M) om segerplanen: Ukraina får leda

Mycket står på spel under Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besök i USA. Imorgon ska han presentera sin omskrivna segerplan för president Joe Biden.

En del av planen är att Ukraina bjuds in till Nato, men dess exakta innehåll är ännu oklart.

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till SVT Nyheter att hon ser fram att ta del av planerna.

- Det är Ukraina som måste vara ledande i hur arbetet ska tas vidare, säger hon.

Hör ministern om segerplanen i videon.

Överblick

Saab planerar att placera produktion i Ukraina

Produktionen ska vara ett sätt att stötta Ukrainas oberoende försvarskapacitet, berättar Saabs vd Micael Johansson för Reuters.

Saab pratar med flera företag om att etablera lokal produktion i Ukraina, men något avtal har inte slutits, enligt Johansson. Han ser potential att samarbeta med ukrainska företag gällande bland annat drönare.

Johansson tror att länder kommer att ingå fler samarbeten med Ukraina.

- Jag tror att vi befinner oss i en rörelse där vi går från att länder donerar saker till Ukraina, vilket kommer att fortsätta, till att vi som industri levererar direkt till försvarsdepartementet och den ukrainska armén, säger Johansson.

- Vi måste hjälpa Ukraina bygga upp suverän kapacitet och förmåga, säger Saabs vd Micael Johansson. Foto: Jessica Gow/TT

Brittiske ministern: Ni vill ha ett maffiaimperium

Storbritanniens utrikesminister David Lammy gick hårt ut gentemot Ryssland under säkerhetsrådets möte i FN under gårdagen.

Enligt honom hycklar Ryssland när landet säger sig stå upp för länderna i Afrika och Asien, länder som hamnat mitt i den diplomatiska frontlinjen den senaste tiden.

Både Ukraina och Ryssland har försökt att få länderna där att stötta deras narrativ om hur fred ska uppnås.

"Er invasion ligger i ert eget intresse. Bara ert. Att utvidga er maffiastat till ett maffiaimperium. Ett imperium byggt på lögner", sa Lammy enligt Politico.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-rapport: Systematisk rysk tortyr i Ukraina

FN:s oberoende internationella undersökningskommission i Ukraina har släppt en ny rapport där man slår fast att Ryssland torterat ukrainska civila och krigsfångar.

"De flesta offren är män. Vi har samlat bevis för användningen av sexuellt våld som tortyr mot främst manliga offer i fångenskap och för våldtäkt av kvinnor i byar under rysk kontroll", skriver de.

Kommissionen skriver att våldet utförts systematiskt och med ryska myndigheters goda minne. Rapportens innehåll är i linje med vad andra aktörer rapporterat under kriget.

Hör Therese Rytter på människorättsorganisationen Dignity berätta om den ryska tortyren i videon från i maj 2023.

Markerad händelse

Ryssland: Misstag att tvinga oss till fred

Kremls talesperson Dimitrij Peskov säger vid en pressträff att president Zelenskyj med sin segerplan begår "ett allvarligt misstag", skriver Reuters.

Han tar fasta på den ukrainske presidentens ord om att det inte går att prata med Ryssland och att landet med våld och internationella påtryckningar måste förmås att på egen hand avsluta kriget.

- Det är omöjligt att tvinga Ryssland till fred, säger Peskov som i dagarna sa att kriget tar slut först när Ryssland uppnått sina mål i Ukraina.

President Putin har tidigare krävt att Ukraina ger Ryssland de fyra olagligt annekterade regionerna och att de överger sina ambitioner om medlemskap i Nato.

Dimitrij Peskov i Moskva i maj. Foto: Vyacheslav Prokofyev/TT

Ulf Clark • Hej ! Finns det några uppgifter över de materiella förlusterna som Ryssland och Ukraina gjort. Vad har de kunnat ersätta, gärna i andelar/procent eller någon jämförelse?

Hej Ulf! En svår men intressant fråga. Både Ukraina och Ryssland presenterar dagligen siffror över fiendens påstådda förluster, men dessa uppgifter är att ta med en rejäl nypa salt.

Utöver detta finns det en rad så kallade OSINT-analytiker (Oryx-gruppen är en) som utifrån bilder i sociala medier försöker räkna på sidornas materiella förluster. Men att få en klar bild över läget är mycket svårt.

Ukraina är ofta öppna med vilken utrustning de har brist på, men om bristerna beror på förluster är oklart. I veckan skrev till exempel Forbes att landets nybildade brigader saknar infanteristridsfordon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Drönarbilder visar förödelsen i Charkiv

Tre personer dödades och minst 35 skadades i en rysk attack mot ett bostadshus Charkiv på tisdagen enligt ukrainska myndigheter.

Bilder från platsen visar stor förödelse. Se dem i videon ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Våldsamma ryska attacker mot Vuhledar

Hårda strider pågår vid Vuhledar i Donetskregionen. Den ryska militären har den senaste tiden intensifierat sina angrepp mot orten som nu delvis uppges kontrolleras av ryssarna.

Inte mycket kvarstår av den kraftigt bombade bebyggelsen där.

Flera aktörer, däribland ISW, skriver att ryssarna har som ambition att omringa de ukrainska försvararna i Vuhledar. Enligt den ukrainska analysgruppen Deepstatemap har områden både väster och öster om orten i dagarna fallit under Rysslands kontroll.

Markerad händelse

Källa: Inget Zelenskyjmöte på Trumps schema

En anonym representant för Trumpkampanjen uppger för nyhetsbyrån AP att expresident Donald Trump inte har något möte med president Volodymyr Zelenskyj planerat i dagarna.

Detta trots att Zelenskyj inför resan till USA sagt att han ska presentera sin segerplan för Joe Biden, Kamala Harris och Donald Trump.

Under ett möte i Georgia upprepade Trump sitt påstående om att han snabbt kommer avsluta kriget om han vinner valet, men återigen utan att berätta hur.

Trump beskrev, likt han gjort flera gånger tidigare, Zelenskyj som "världens bästa försäljare" och sa att USA måste "ta sig ut ur" kriget.

Donald Trump i Georgia. Foto: Brandon Bell/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Huvudpunkterna för Zelenskyjs segerplan

På torsdag ska Zelenskyj presentera sin segerplan för Joe Biden. Den kommer att bestå av fyra huvudpunkter.

Sedan tidigare är det känt att planen inkluderar en inbjudan till Nato.

Enligt Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent, spelar vem som vinner det amerikanska valet roll för planen.

- När det gäller Harris och Biden är de nog idel öra och tycker att det är Ukraina som måste bestämma vad som är ett rättvist slut, säger han och fortsätter:

- Trump hyllade däremot Rysslands militära förmåga under natten och med det menade han att man behöver hitta en förhandlingslösning.

Hör SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson om segerplanen i videon ovan.