En man i en studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson förklarar hur både Ukraina och Ryssland vill att kriget ska utvecklas. Foto: SVT

Experten svarade på frågor om kriget i Ukraina – läs svaren i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, svarade på läsarnas frågor om kriget i Ukraina. Läs svaren i efterhand nedanför.

Chatta med experten Oscar Jonsson om kriget i Ukraina

Peterklippan • Har ryssen fått nog ,när dom nu trevar efter en vapenvila? Och är ukraina villiga att gå dom tillmötes?

Nej, det finns ingen reell vapenvila utan det som avses ska föregås med ensidig ukrainsk avsägelse av de territorier Ryssland anger är deras.

Nästan oavsett vad som sker under hösten tror jag den ryska ledningen kommer att vänta in det amerikanska presidentvalet och då ritas hela brädet om vid maktskifte.

Det var tyvärr allt för mig idag, och det vi hann med idag. Tack för allt intresse!

Mikael • Har inte Orbán rätt egentligen? Ukraina (och EU) måste förhandla? Är inte ett utdraget krig bara en vilja för västs (och Rysslands) önskan att pröva ut nya nya vapen och se hur olika vapensystem fungerar i verkligheten?

Nja, problemet är att det hittills inte har funnits något att förhandla om. Förhandlingarna från krigets första månader visade att Ryssland bl.a. krävde begräsningar att Ukraina bara skulle få 200 stridsvagnar (i ett krig då Ryssland förlorat 3,000) vilket skulle göra UA helt försvarslösa. Föreställningen att det bara är att sätta sig vid förhandlingsbordet är felaktig om det inte finns två aktörer som är intresserade av en förhandlingslösning. I synnerhet är detta en problem då Ryssland brutit mot alla ingånga avtal hittills (folkrätten, folkmordskonventionen, Budapestmemorandumet, Minsk-avtalet, Minsk II). Så det finns inte heller några garantier att de följer ett nytt avtal.

Roger Lindgren • Hur mycket har rysslands militär försvagats av kriget och hur mycket av den tidigare bilden av dess styrka varit överskattad?

Den offentliga Rysslandsbilden pendlar mellan extremer. Innan kriget föreföll den urstark, en månad in i kriget föreföll den helt inkompotent, medan två och halvt år in är rysk militär makt fortfarande beständig. Vissa saker gör de dåligt, vissa saker gör de väldigt bra, vissa saker gör de väldigt annorlunda (viljan att strunta i soldaternas liv), men jag tror det viktigaste är att undvika att se RU i dess värsta extremer och karikatyrer utan få en nyanserad bild.

Ett sätt att fråga sig med vilken förmåga andra länder än USA och Kina som hade kunna hålla ut i 2,5 år högintensivt konventionellt krig?

Kalle G • Hej Oscar,
Kul att du är här och chattar! Är nyfiken på dina tankar kring följande: Det känns för mig (via nyhetsrapporteringen) som att Ryssland trycker tillbaka Ukraina vid fronten och når igenom luftförsvaret gång på gång. Till och med i Odessa nu nyligen. Orkar Ukraina samla sig för motangrepp igen? Tänker då framförallt att det skulle kunna ske med de nya förmågor, exemplevis flygplan, som är på ingång. När förväntas de bli redo att operera? Och kommer flygplanen att kunna hjälpa till vid fronten när luftförsvaret verkar behöva stärkas defensivt?
Vänliga hälsningar
Kalle G

Hej Kalle,

Ukraina har absolut utmaningar, men det ser mer positivt ut nu än för tre månader sedan. Förra veckan klubbades ex. det största luftvärnspaketet hittills vilket är kritiskt och än viktigare än västliga stridsflyg (se kvällens Aktuellt så kommenterar jag mer)

Jag tror det blir väldigt svårt för en ukrainsk offensiv i år men jag tror inte heller att de behöver ha en strategi med stora offensiver (se resonemang längre ned i denna chatt)

Johan • Hur många ryska soldater strider i Ukraina?
Hur många Ukrainska soldater?

Runt 500,000 ryska, osäker på de ukrainska.

Rolf • Hur har det gått för stridsbåt90?
Har de kommit fram och kunnat bidra positivt i stridigheter längs floderna?

Inte sett något ännu, bara att de ganska nyligen kommit på plats.

G.P, • Ska man vara cynisk måste väl ändå kriget i Ukraina var ett utmärkt tillfälle för länderna i väst att studera rysk krigföring och testa sina egna vapen och vapensystem inför en eventuell direkt konflikt med Ryssland? Till sist - Vad krävs för att Ukraina ska få tillbaka de ryskockuperade områdena i öster och Krim?

Det är väl direkt dumdristigt för västliga länder att inte studera rysk krigföring. Dock möter Ryssland nu många av de mest avancerade västliga vapensystem och lär sig hur man möter dem med olika typer av motmedel. Det gör att ytterligare inlärning krävs för att möta morgondagens ryska förmåga.

Roland • Under en längre tid, speciellt map Gaza, har rapportering kring kriget i UKR fallit tillbaka, samtidigt har ytterligare både finansiering och krigsmaterial godkänts från multipla länder till UKR skett - så vad är utfallet, är tystnaden för att det inte hjälper, är tystnaden för att det är "at stand still ", är tystnaden för att förhindra de strategiska dragen inte ska tillkännages - eller vad är det som är vad? I syvende och sist, jag tycker mig se en utmattning från gemene man att supportera UKR mot RUS angreppskrig pga vakuum i fakta,

Det är en svår fråga, men jag tror en viktigt faktor varför det rapporteras mindre är att kriget blir en normalbild. Det krävs hela tiden mer och nytt för att något ska toppa nyhetscykeln. Jag tror inte att det finns någon strategisk tystnad bakom det. Det finns dock alltid bra rapportering tillgänglig för den som letar.

Gustav Lind • 1. Givet att nuvarande situation fortsätter. Vad bedömer du att Ryssland får brist på först? Artillerigranater, , eldrör, manskap, pansarfordon eller kanske något annat?
2. Hur kan Ukraina agera för att minska mängden ryska attacker med glidbomber?

1. Pansarfordon

2. De behöver slå mot ryska stridsflyg längre bakom frontlinjen. Det görs via att slå ut ryskt luftvärn och att använda eget stridsflyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet