Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Libanon visar rökmoln från Beirut efter rapporter om flyganfall mot staden. Se SVT:s livesändning i efterhand här. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

FN-topp: "Drastisk försämring" på Västbanken

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter säger att situationen på Västbanken har blivit värre.

– Situationen på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, har drastiskt försämrats, säger Volker Türk enligt Reuters.

Han uppger att 528 palestinier, varav 133 barn, har dödats av israeliska bosättare och säkerhetsstyrkor på Västbanken mellan oktober och den 15 juni.

Volker Türk beskriver samtidigt dödandet och lidandet i Gaza som orimligt.

Överblick

Markerad händelse

Hizbollah bekräftar: Befälhavaren Ibrahim Aqil död

Under fredagskvällen bekräftade den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah att deras högt uppsatta befälhavare Ibrahim Aqil dog i den israeliska attacken i södra Beirut under fredagen, rapporterar Reuters.

Ibrahim Aqil var även efterlyst av USA som erbjöd upp till sju miljoner dollar för den som hade information om befälhavaren. Anledningen är Aqils roll i bombningen av den amerikanska ambassaden och en amerikansk militärbas i Libanon 1983. Över 300 amerikaner dog i dåden 1983.

I det israeliska flyganfallet mot Beirut under fredagen ska minst 14 personer ha dött och 66 skadats, enligt libanesiska hälsomyndigheten.

Den döda befälhavaren Ibrahim Aqil. Foto: ANWAR AMRO/AFP/TT, AFP PHOTO / US State Department

Libanon: "Ingen i världen är längre säker"

Under fredagens extrainsatta möte av FN:s säkerhetsråd kom både Libanon och Israel till tals.

Libanon vill att attacken mot Hizbollahs personsökare och walkie-talkies ska fördömas.

- Efter attacken på kommunikationsenheterna är ingen i världen säker längre, sa Libanons utrikesminister under mötet.

Israel representant sa att de inte kommer att tillåta fortsatta attacker från Hizbollah.

- Om Hizbollah inte retirerar från gränsen genom diplomati kommer Israel att använda vilket medel som helst för att försvara sina medborgare, säger representanten.

FN:s chef för mänskliga rättigheter vill se en oberoende utredning om detonationerna av kommunikationsenheterna och att anfallaren ska hållas ansvarig.

Markerad händelse

FN håller extrainsatt möte: "Väntas inte leda till resolution"

Förenta nationerna håller ett extrainsatt möte med anledning av utvecklingen mellan Israel och Hizbollah.

- Det väntas inte leda till någon formell resolution, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomberg i Aktuellt.

Libanons regering vill att veckans attacker mot walkie-talkies och personsökare ska fördömas som krigsbrott.

- Det är långt ifrån säkert att det blir något fördömande. Även om Frankrike säger att de skulle ställa sig bakom ett sådant väntas varken USA eller Storbritannien ställa sig bakom det, säger Stina Blomberg.

Folkrättsexperten Ove Bring resonerar om attackerna genom personsökare i artikeln nedan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: "Israel försöker få Hizbollah på knä"

Dagens attacker från både Israel och Hizbollah innebär en ytterst allvarlig våldsupptrappning, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Vi kommer allt närmare ett regelrätt krig. Och det här oroar väldigt många, både här i Israel och kanske framförallt i Libanon – där är människor väldigt rädda och oroliga just nu.

Stort räddningspådrag i Beriut, där civila och ambulanspersonal samlats utanför den skadade byggnaden. Foto: Wael Hamzeh/TT

Ingvar Magnusson • Jag är lite vilsen om Libanon, visst är det en suverän stat med egen regering, polis, arme, rättsväsende mm. Hur kan en terrorstämplad organisation som Hisbollah härja fritt i landet. Libanon är ej i krig med Israel eller?.

Hej Ingvar, så här svarade Mellanösternanalytiker Aron Lund i SVT:s chatt under fredagen:

"I korthet kan man säga att regeringens officiella linje är att Israel är fienden och att Hezbollah bedriver ett rättmätigt försvar av landets territorium. Men samtidigt deltar inte den officiella armén i striderna och regeringen, och man behandlar inte detta som ett krig mellan Israel och Libanon.

I praktiken är regeringen otroligt trasig och svag. Libanon lider av mycket stora inre problem och rör sig sedan flera år allt mer mot att vara en sorts kollapsad stat. Man har bland annat ingen president sedan länge. Många av de politiska krafter som är med och styr landet är i själva verket fiender till Hezbollah. Det är med andra ord svårt att enas om en gemensam linje som kan styra statens agerande, även om retoriken är Israelfientlig."

IDF: Runt tio Hizbollahbefälhavare dödades

Israels militära talesperson, Daniel Hagari, uppger att runt 10 högt uppsatta Hizbollahbefälhavare dog i attacken, detta utöver den efterlysta Ibrahim Aqil, skriver Reuters.

Enligt libanesiska hälsomyndigheten har 14 personer dött och 66 skadats under fredagens attack, skriver BBC.

Iran: "Den israeliska galenskapen överskred alla gränser"

Den iranska ambassaden i Libanon fördömde under fredagen det israeliska anfallet i södra Beirut där 14 personer, varav en högt uppsatt Hizbollahbefälhavare, dog.

"Vi fördömer på det starkaste sätt den israeliska galenskapen och arrogansen som överskred alla gränser genom att rikta in sig på bostadsområden i de södra förorterna till Beirut", skriver ambassaden på X.

Under veckan då tusentals personsökare tillhörande Hizbollah exploderade skadades även irans ambassadör i Libanon Mojtaba Amani. Landet har därefter utlovat hämnd.

Shiamilisen Hizbollah får stöd från Iran.

Markerad händelse

Källor: Hizbollahbefälhavare dödades i attacken

Den högt uppsatta Hizbollahbefälhavaren Ibrahim Aqil ska ha dödats i den israeliska attacken mot södra Beirut under fredagseftermiddagen, uppger två säkerhetskällor i Libanon för Reuters.

Ibrahim Aqil var även efterlyst av USA som erbjöd upp till sju miljoner dollar för den som har information om befälhavaren. Anledningen är Aqils roll i bombningen av den amerikanska ambassaden och en amerikansk militärbas i Libanon 1983. Över 300 amerikaner dog i dåden 1983.

I det israeliska flyganfallet mot Beirut under fredagen ska minst åtta personer ha dött och 59 skadats, enligt libanesiska hälsomyndigheten.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Video: Se förödelsen i södra Beirut

Det israeliska flyganfallet i södra Beirut ska ha dödat minst åtta personer och skadat 59, enligt libanesiska hälsomyndigheten.

Måltavlan för attacken ska ha varit den högt uppsatta Hizbollahbefälhavaren Ibrahim Aqil.