Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Rök stiger från en explosion på en kulle i fjärran, med en stadsbild i förgrunden som inkluderar bostadshus och vegetation i en torr, bergig omgivning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor är risken för en israelisk markoffensiv i Libanon? Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som är på plats i Tel Aviv. Foto: TT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Hizbollah: Attackerat 60 kilometer in i Israel

Hizbollah uppger att de har attackerat en fabrik som tillverkar sprängmedel, enligt tv-kanalen al-Manar, som ägs av Hizbollah.

Fabriken ska ligga 60 kilometer in i Israel, enligt al-Manar.

Enligt Hizbollah har de attackerat fabriken samt ett flygfält vid tre separata tillfällen under natten.

Överblick

Markerad händelse

Tillfälliga skyddsrum har öppnats i Libanon

Efter måndagens flyganfall mot flera platser i Libanon har nu det öppnats tillfälliga skyddsrum med plats för upp till 26 000 personer, enligt den libanesiske ministern Nasser Yassin, rapporterar Sky News.

Det är bland annat lokaler i skolor, som under måndagen stängdes för elever, som används som skyddsrum.

Under natten har det varit långa köer på vägarna för att ta sig och tusentals libaneser försöker ta sig från södra Libanon till en säker plats.

Markerad händelse

Fortsatta attacker under natten och morgonen

I både israeliska och libanesiska medier rapporteras det om fortsatta attacker på båda sidor gränsen.

I israeliska Haaretz rapporteras det om att ett 50-tal attacker har avfyrats mot norra Israel, och att det på minst ett ställe börjat brinna efter att en raket slagit ned.

I libanesiska medier, som den statliga nyhetsbyrån NNA, rapporterar man om anfall mot ett område i Baalbek i östra Bekaadalen.

Markerad händelse

Flyg till och från Beirut ställs in

Flyg till och från Beirut har ställs in under tisdagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det handlar om 15 flyg från Beirut och 29 till staden.

Det handlar bland annat om bolagen Qatar Airways, Flydubai, flera flygbolag från Förenta Arabemiraten och Turkish Airways.

Anledningen till att flyg ställts in är "den pågående händelseutvecklingen", enligt en talesperson på Flydubai. Bolaget Etihad Airways uppger samma anledning.

Bild på flygplan som landar över Beirut.
Arkivbild. Många av de inställda flygningarna rör flygplatsen Beirut-Rafic Hariri som är Libanons största. Foto: Wael Hamzeh.

FN: 45 procent av all nödhjälp hindrades

Stephane Dujarric, talesperson för FN, uppger att 45 procent av alla humanitära insatser i Gaza under september har stoppats eller hindrats av israeliska myndigheter.

"Vi vill än en gång understryka att humanitära insatser i Gaza måste underlättas fullt ut och att vi måste ha obehindrat tillträde för våra humanitära varor”, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kritiskt mellan Israel och Hizbollah: "Människor flyr"

Under måndagen har IDF genomfört flygattacker mot minst 1 600 mål i Libanon och människor flyr i panik, berättar SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren på plats i Beirut.

- Det är tiotusentals personer som har lämnat sina hem bara det senaste dygnet.

Det senaste året har Hizbollah och Israel beskjutit varandra vid gränsen mellan länderna.

- Det som Israel nu vill uppnå är att försvaga Hizbollah, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på plats i Haifa.

Hizbollah säger att deras attacker är till stöd för Hamas och Gaza.

- Frågan är nu om Hizbollah kommer sluta med sin beskjutning eller om de kommer bli mer aggressiva, säger Abu Eid.

Markerad händelse

Hizbollah avfyrar flera raketer mot norra Israel

Hizbollah avfyrade flera raketer mot norra Israel under natten, en dag efter att den israeliska militären eskalerade sina attacker mot den Iranstödda milisen och inledde luftangrepp mot Libanon.

Hizbollah säger i ett uttalande enligt CNN att de riktade in sig på Ramat David-flygbasen, Meggido-flygfältet och Amos-basen, som alla ligger i närheten av staden Afula i norra Israel.

Omkring 20 ”projektiler” ska ha flugit in från Libanon mot israeliskt luftrum under loppet av en halvtimme från 02.40, enligt Israel.

Några av projektilerna kunde genskjutas medan andra föll i öppna områden. Israel svarade på attackerna genom att slå mot avfyrningskällorna.

Markerad händelse

G7 varnar: Ingen tjänar på upptrappning

Utrikesministrarna i länderna som utgör G7-gruppen uppmanar till ett stopp på konflikten i Mellanöstern då "inget land har något att vinna" på en ytterligare upptrappning.

”Åtgärder och motreaktioner riskerar att förstora den farliga våldsspiralen och dra in hela Mellanöstern i en bredare regional konflikt med ofattbara konsekvenser”, sade G7 i ett uttalande efter att ha träffats vid sidan av FN:s generalförsamling.

Markerad händelse

Israel: Hizbollah bär ansvaret

Hizbollah bär ansvaret för att Israel har inlett operation "Northern Arrows" och attackerar mål i Libanon, enligt den israeliska militären (IDF).

– Hizbollah bär ansvaret för det uppkomna läget. Hizbollahs plan är att göra södra Libanon till en arena för sina attacker mot Israel, säger IDF:s talesperson Daniel Hagari i ett videoklipp.

IDF hävdar att Hizbollah lagrar vapen hemma hos civila och använder dem för att beskjuta samhällen i Israel. (TT)

Markerad händelse

IDF: Träffat 1 600 Hizbollahmål på måndagen

Israels försvarsmakt (IDF) uppger att man attackerade 1 600 Hizbollahmål i södra Libanon och Bekaa på måndagen, rapporterar CNN.