Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Samir Abu Eid går igenom några av de knutar som måste lösas mellan Israel och Hamas för ett avtal om vapenvila. Foto: BASHAR TALEB

Senaste nytt om Hamas och Israel

Storbritanniens premiärminister i Israel

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak anlände i Tel Aviv på torsdagsmorgonen. Han förväntas hålla samtal med både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och presidenten Isaac Herzog.

"Jag är i israel, en nation i sorg. Jag sörjer med er och står med er i kampen mot ondskan som är terrorism. I dag, och alltid", skriver han i ett inlägg på X.

I går, onsdag, var USA:s president Joe Biden på besök i Israel.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak vid flygplatsen i Tel Aviv.
Rishi Sunak vid flygplatsen i Tel Aviv efter att han anlänt i Israel. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tidigare gisslan demonstrerar för vapenvila

Aviva Siegel var tidigare gisslan i Gaza. Nu är hon en av många i Tel Aviv, Israel, som demonstrerar för vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas.

– De måste nå en överenskommelse, säger hon.

Hennes man är fortfarande del av gisslan.

– Vissa dagar tänker jag att jag aldrig kommer att träffa min far igen. Andra dagar känner jag hopp och kan se honom komma tillbaka, säger dottern Elan Siegel.

Demonstranterna vill ha vapenvila av flera anledningar: för gisslan, civila palestinier i Gaza men också för att undvika ett storkrig i regionen.

– Ledarna borde åstadkomma en lösning och en bättre värld för alla, säger Aviva Siegel.

USA: Kommer hjälpa Israel i händelse av en attack

USA står fast vid sitt åtagande att försvara Israel i händelse av en iransk attack, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, till Channel 12, rapporterar Reuters.
Han säger även att det är svårt att förutse risken för en attack men att Vita Huset tar Irans retorik på allvar.

”Vi tror att de fortfarande är redo att inleda en attack om de skulle vilja göra det, vilket är anledningen till att vi har den förstärkta styrkepositionen i regionen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

För tidigt födda evakueras i Gaza

Från al-Aqsasjukhuset evakueras för tidigt födda spädbarn.

Detta efter att Israel beordrat evakuering av närliggande områden.

Barnen kommer att flyttas till Nassersjukhuset i Khan Yunis.

Enligt Israel kommer orderna eftersom deras avsikt är att slå till mot Hamas-mål i området.

IDF: Fritagit en gisslan i Gaza

Den israeliska militären (IDF) meddelar på tisdagen i en inlägg på Telegram att man har fritagit en gisslan som togs till fånga av Hamas den 7 oktober.

Den 52-åriga mannen hittades på södra Gazaremsan och hans tillstånd uppges vara stabilt, enligt IDF.

Israel bedömer att omkring 104 av de 251 gisslan som fördes bort av Hamas den 7 oktober fortfarande finns i Gaza, enligt AP.

Minst ett tiotal dödade i anfall mot Gaza

Ytterligare minst ett tiotal palestinier ska ha dödats och flera skadats i israeliska attacker på Gazaremsan sedan i måndags. Det rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa med hänvisning till källor inom den Hamaskontrollerade vården i Gaza.

Enligt AP på tisdagseftermiddagen rapporteras det om 18 döda sedan i måndags. Bland dem uppges åtta vara barn, skriver nyhetsbyrån.

Flera bostadshus ska ha attackerats under måndagen och tidiga tisdagen i och runtom Gaza stad och i Khan Yunis.

Israel har inte kommenterat uppgifterna.

USA:s försvarschef: "Minskad risk för storkrig"

Risken för ett storkrig i Mellanöstern inom den närmsta
tiden har minskat något, säger USA:s försvarschef Charles Brown i en intervju med Reuters på måndagen.

Det efter att Israel och Libanons Hizbollah under helgen utväxlat eld utan ytterligare upptrappning, enligt Brown som menar att spänningen har minskat något, även om Irans eventuella planer på att slå till mot Israel utgör en fara.

Brown leder försvarsgrenarnas övergripande råd JCS (Joint chiefs of staff) i USA.

Bosättare sköt palestinier på Västbanken

Israeliska bosättare har skjutit ihjäl en palestinier och skadat tre i Betlehem på Västbanken. Samtidigt har fem palestinier dödats i en israelisk attack mot flyktinglägret Nur Shams nära staden Tulkarm, också den på Västbanken. Båda uppgifterna kommer från de palestinska hälsomyndigheterna.

Israeliska militären säger att syftet med attacken var en räd mot ett tillhåll för väpnade grupper inne i flyktinglägret. Militären uppger också att de utredde misstänkt bilkidnappning av en kvinna, en kidnappning som senare avskrevs.

Palestinier anklagar regelbundet israeliska styrkor för att se på och tillåta när våldsamma bosättare att attackerar dem och deras hem.

Israel attackerar mål på Västbanken

Israelisk militär meddelar på måndagen att den genomfört flygräder mot mål på det av Israel ockuperade Västbanken.

"Ett stridsflyg attackerade precis en ledningscentral" i Nur Shams meddelade i militären, som inte gav ytterligare detaljer om exakta mål.

Vittnen säger till nyhetsbyrån AFP att fyra högljudda explosioner hördes från främst ett hus i området som har flyktingstatus. Lägret, nära Tulkarem, har anfallits flera gånger av israelisk militär.

Israeliska medier rapporterar att attacken skedde med en drönare. Och representanter för den palestinska myndigheten uppger att minst fem personer dött, enligt palestinska nyhetsbyrån Wafa.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Boende vid gränsen: Framtiden ser inte ljus ut

På grund av våldsupptrappningen mellan Israel och Hizbollah har den israeliska kuststaden Akko, 16 kilometer från den libanesiska gränsen, i princip stängts ned.

Boende i staden som SVT talat med uttrycker oro, inte minst efter helgens eskalering som många trodde var starten på ett till krig. I en tid där oron för ett storkrig i regionen är vidsträckt.

– Jag hörde muller. Folk blev rädda och alla i staden kände skräck, säger företagaren Yousef Gharable.
I klippet berättar fler av invånarna i Akko om situationen och deras tankar om framtiden.

FN pausar hjälpinsats efter evakueringsorder

På måndagen pausade FN sin hjälpinsats i Gaza efter söndagens evakueringsorder för Deir Al-Balah från Israel, rapporterar Reuters.

– Vi lämnar inte Gaza för folket behöver oss, säger en
FN-tjänsteman till nyhetsbyrån.

Tjänstemannen säger till Reuters att det är en balansgång mellan att hjälpa folk på plats och att se till att personal kan arbeta säkert.

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) kunde på måndagen fortfarande leverera förnödenheter, uppger de för Reuters.