Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Rök stiger från en explosion på en kulle i fjärran, med en stadsbild i förgrunden som inkluderar bostadshus och vegetation i en torr, bergig omgivning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor är risken för en israelisk markoffensiv i Libanon? Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som är på plats i Tel Aviv. Foto: TT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Nytt anfall mot Beirut - minst sex döda

Den israeliska militären har bekräftat att de har utfört ett flyganfall i Beirut. Enligt Libanons hälsodepartement har minst sex personer dött och 15 personer skadats i attacken.

Enligt säkerhetskällor till Reuters ska anfallet skett i Beiruts södra förorter och en högt uppsatt person inom Hizbollah ska ha varit måltavla. Källorna har inte uppgett om personen som var måltavla träffats i attacken.

Det senaste dygnens attacker beskrivs som de dödligaste sedan Libanonkriget mellan Israel och Hizbollah 2006. Hela det kriget krävde totalt runt 2 000 liv.

Överblick

UNHCR: Två av våra medarbetare har dödats

Filippo Grandi, UNHCR:s högkommissarie, skriver i ett inlägg på X att två av organisationens medarbetare dödats i israeliska anfall mot Libanon.

Flera hjälporganisationer har dragits sig tillbaka sedan attackerna i Libanon intensifierades.

Norsk Folkehjelp i Libanon beslutade tidigt på dagen att stänga sitt kontor i Beirut och försöka få ut medarbetarna ur Libanon. Organisationen har runt 100 personer på plats, varav de flesta arbetar med minröjning i södra Libanon.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Tiotusentals flyr Libanon

Enligt hälsominister Firass Abiad rör det sig om tiotusentals personer som flytt efter upptrappningen under de senaste dagarna.

Även FN:s flyktingorgan bekräftar omfattningen på dem som lämnar sina hem och varnar för den massiva flykten i Libanon.

Många saknar vänner och släktingar att söka skydd hos och får i stället tak över huvudet i de skolor och universitet som på några timmar förvandlats till provisoriska boenden.

I kuststaden Sidon trängs hundratals i en sådan skola.

Dessutom har flyktingar börjat att ta sig över gränsen till Syrien, enligt Syriens underrättelsetjänst. (TT)

Fyra libaneser som flyr södra Libanon på en och samma motorcykel.
Libaneser som flyr södra Libanon på motorvägen Damour, mot Beirut den 24 september. Foto: Wael Hamzeh/EPA
Markerad händelse

IDF: Genomfört en andra anfallsvåg

Den israeliska militären uppger på X att de nu har genomfört en andra anfallsvåg som inleddes under morgonen.

Enligt inlägget har de attackerat Hizbollahmål djupt inne i Libanon där vapen förvarats men även andra platser där gruppen verkar från samt annan militär struktur.

"Under attackerna var sekundära explosioner tydligt synliga, vilket tyder på att många vapen förvarades i byggnaderna." skriver IDF.

Vidare uppger militären att de kommer att fortsätta arbeta för att försämra terrorstämplade Hizbollahs militära kapacitet och infrastruktur.

Bild på hus i Libanon som bombats.
Huset ligger i staden Baalbeck i Bekaadalen och träffades på måndagen under ett israeliskt anfall. Foto: AFP/TT.
Markerad händelse

Hizbollah: Skanna inte flygbladen som släppts ner

Enligt Hizbollah har Israel släppt ned flygblad med "väldigt farliga streckkoder" över Bekaadalen. Folk som bor i området avråds från att skanna koden eftersom den "drar ut all information från telefonen", enligt den terrorstämplade gruppen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hizbollah har inte uppgett om något mer stod skrivet på flygbladen.

Israels militär har ännu inte kommenterat flygbladen men Israels militära chef uppger på den israeliska militärens radiokanal att de "inte får ge Hizbollah en paus" och att anfallen kommer att öka under dagen.

Samtidigt uppger IDF att de genomför anfall mot Hizbollahmål i Libanon.

Markerad händelse

Dödssiffran i Libanon fortsätter stiga

Måndagen beskrivs som den blodigaste dagen i konflikten mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah sedan 2006. Dödssiffran fortsätter nu att stiga efter attackerna.

Det libanesiska hälsodepartementet uppger på tisdagen att över 550 personer dödats och över 1 800 har skadats sedan måndagen, bland dem 50 barn.

Enligt Israel riktades måndagens attacker mot 1 600 Hizbollahmål i södra Libanon och Bekaa i öst. På tisdagen uppger Israels militär att man genomfört nya anfall mot Hizbollahmål i samma områden.

Markerad händelse

IDF: Har attackerat mål i Libanon - varnar om nya anfall

Den israeliska militären väntas utföra nya flyganfall i Libanon under dagen.

Avichay Adraee, talesperson för IDF varnar libaneser i ett inlägg på X och skriver att civila omedelbart bör evakuera och råds att hålla sig minst en kilometer från platser där Hizbollah lagrar vapen.

Även under måndagen utfärdade Israel en liknade varning. Då anfölls 1 600 Hizbollahmål, främst i södra Libanon.

Strax före lunchtid uppger Israels militär på Telegram att landets flygvapen "för en kort stund sedan" genomfört anfall mot Hizbollahmål i Bekaadalen och flera områden i södra Libanon. Enligt IDF ska bland annat byggnader där vapen förvarades ha träffats.

Markerad händelse

FN: "Inte okej att anfalla civila"

Volker Türk, FN:s människorättschef, säger att FN är "extremt oroade" över den kraftiga upptrappningen mellan Israel och Hizbollah i Libanon.

Han uppmanar därför alla stater och aktörer med inflytande att göra allt de kan för att undvika ytterligare upptrappning i Libanon.

Türk kommenterade även att Israel under måndagen skickade ut en varning till flera platser i Libanon och uppmanade till evakuering innan de anföll.

- Att skicka en varning gör det inte okej att anfalla civila, sa han under FN-toppmötet.

Samtidigt uppger en av Världshälsoorganisationens medarbetare på plats i Libanon att visa sjukhus är överfulla med skadade personer efter anfallen.

Bild på Volker Türk, FN:s människorättschef. Foto: TT
Volker Türk är FN:s människorättschef. Foto: TT
Markerad händelse

Tillfälliga skyddsrum har öppnats i Libanon

Efter måndagens flyganfall mot flera platser i Libanon har det öppnats tillfälliga skyddsrum med plats för upp till 26 000 personer, enligt den libanesiske ministern Nasser Yassin, rapporterar Sky News.

Det är bland annat lokaler i skolor, som under måndagen stängdes för elever, som används som skyddsrum.

Under natten har det varit långa köer på vägarna och tusentals libaneser försöker ta sig från södra Libanon till en säker plats.

Markerad händelse

Fortsatta attacker under natten och morgonen

I både israeliska och libanesiska medier rapporteras det om fortsatta attacker på båda sidor gränsen.

I israeliska Haaretz rapporteras det om att ett 50-tal attacker har avfyrats mot norra Israel, och att det på minst ett ställe börjat brinna efter att en raket slagit ned.

I libanesiska medier, som den statliga nyhetsbyrån NNA, rapporterar man om anfall mot ett område i Baalbek i östra Bekaadalen.