Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut, men även med marktrupper i landets södra delar. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut, men även med marktrupper i landets södra delar. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Israeliska pansarvagnar. – Intensiva strider i södra Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter sänder live med SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på plats i Jerusalem. Foto: Baz Ratner

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Källa: Räderna var bara ett kort avstånd från gränsen

En israelisk säkerhetskälla uppger till Reuters att de militärens räder i södra Libanon var begränsade och endast gick ett kort avstånd över gränsen.

Källan sa även att en markoffensiv mot Beirut inte är aktuellt, enligt nyhetsbyrån.

Överblick

NRK:s korrespondent: Iran håller sig utanför

Hizbollahs allierade Iran har ännu inte gått ut och kommenterat den markoffensiv som just nu pågår i södra Libanon.

Att Iran ska ge sig in är något många varit rädda för då det kan eskalera situationen ytterligare.

- Men än så länge har de inte visat något intresse för det, säger norska NRK:s korrespondent Yama Wolasmal som befinner sig i Beirut.

Wolasmal berättar att han pratat med libaneser som är besvikna över att Iran inte gett mer stöd till Hizbollah.

- Iran vet att om de blir involverade i ett krig med Israel blir de också indragna i ett krig med USA - och det vill man undvika, säger han.

Carolas släktingar bor i Libanon: "Orolig"

Carola Assaf, 28, bor just nu i Stockholm för studier, men hon kommer från Jönköping där hennes familj bor. Släkten bor i Libanon, i trakterna kring Beirut.

– Jag är orolig och det är svårt att sova, säger hon.

Läs mer i artikeln.

SVT:s korrespondent: "Det är ett regionalt krig"

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid befinner sig i Haifa som ligger på den israeliska sidan om gränsen.

Israel har tidigare sagt att deras mål är att de cirka 60 000 israeler ska kunna återvända till norra Israel och det är därför de måste bekämpa Hizbollah.

- Det verkar nog mer som att IDF är ute efter att helt krossa Hizbollah och är på väg att genomföra en större offensiv för att pusha tillbaka Hizbollah.

Även Syrien ska ha angrips från luften av Israel natten till tisdagen.

- Kriget har spridit sig och det är ett regionalt krig som pågår. Det är inte bara ett krig mellan Hamas och Israel eller nu Israel och Libanon.

Yasmine i Beirut: Vi hör bomber hela tiden

De senaste veckornas israeliska attacker mot Beirut påminner många libaneser om tidigare krig och om den stora explosionen i staden 2020. Det säger Beirutbon Yasmine Dabbous till SVT Nyheter.

- Vi hör bomber varje dag och det är väldigt jobbigt att inte heller veta när det kommer bli ännu värre, säger hon.

Hon berättar att det finns områden i både Beirut och resten av Libanon som anses vara säkrare än andra. Till exempel bor Yasmines familj i närheten av det amerikanska universitetet i Beirut, och där känner de sig lite mer säkra.

- Där kommer inte Israel bomba.

- Vi behöver fred och säkerhet. Vi libaneser har varit med om för mycket, säger hon.

Flera döda i attacker i Gaza

Samtidigt som strider pågår i Libanon fortsätter kriget i Gaza. Under tisdagsmorgonen har minst sju personer dödats i en attack i en skolbyggnad i Gaza. Enligt hälsodepartementet i Gaza dödades även minst åtta personer i ett flyganfall över flyktinglägret Al Nusairat.

På måndagen dödades minst två personer i ett liknande anfall mot en skolbyggnad i utkanten av Beit Lahia, som ligger vid Gazaremsans norra gräns. I söndags bombades ytterligare en skolbyggnad i samma stad.

Två tredjedelar av byggnaderna i Gazaremsan har skadats eller förstörts sedan Gazakriget inleddes för snart ett år sedan, enligt FN. Enligt Unrwa behöver över 10 000 personer medicinsk evakuering.

Kvinna som sörjer vid döda kroppar som döljs av vita skynken.
I flyktinglägret har flera personer samlats för att sörja personer som dödats i flyganfallet mot Al Nusairat. Foto: Mohammed Saber/EPA/TT

Raketsplitter har slagit ner i Israel

Enligt Times of Israel har två personer skadats efter att en splitter från en raket har slagit ner nära staden Herzliya som ligger i utkanten av Tel Aviv-distriktet. Målet ska ha varit den ett av den israeliska militären och Israels säkerhetstjänst Mossads högkvarter.

Hizbollah tar på sig ansvaret för raketbeskjutningen och säger att man har använt sig av typen Fadi 4, som är en raket med lång räckvidd.

Samtidigt avfärdar Hizbollah att några israeliska trupper har korsat gränsen in till Libanon. Det säger Hizbollas mediachef och varnar samtidigt för att att attacken mot Tel Aviv-området "bara är början", enligt Reuters.

Markerad händelse

IDF uppmanar till nya evakueringar

Den israeliska militären uppmanar invånare i fler än 20 städer i södra Libanon att omedelbart evakuera. Det säger en talesperson för IDF i ett uttalande på X, skriver Reuters.

Utrikesministern: Sverige uppmanar till de-eskalering

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard skriver i en kommentar till SVT Nyheter att man ser "med mycket stor oro" på upptrappningen mellan Israel och Hizbollah.

"Eskaleringen har resulterat i ett stort antal dödade och skadade på olika sidor. Tillsammans med övriga EU uppmanar Sverige till de-eskalering och ger fullt stöd till de diplomatiska ansträngningarna för en vapenvila", fortsätter hon.

Markerad händelse

Libanon vädjar till omvärlden om akut hjälp

FN och den libanesiska regeringen vädjar nu till omvärlden om 426 miljoner dollar i akut humanitärt stöd till civila, på grund av det pågående kriget. Det rapporterar AP.

Bakom uppropet står Libanons premiärminister Najib Mikati och Imran Riza, FN:s humanitära samordnare för landet.

Mikati säger att Libanon genomgår ett av de farligaste ögonblicken i landets historia".

Enligt både FN och libanesiska medier är miljon människor just nu på flykt från sina hem i Libanon.