Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

En person står på en gata med bilar som passerar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en spänning och depression i luften. Beirut känns inte längre som Beirut.” Hör boende i Beirut om de senaste dagarnas attacker. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Många barn bland de döda i bombning i Gaza stad

Minst 17 personer har dödats och fler än 30 har skadats i en israelisk attack mot en före detta skola i Gaza. Det rapporterar Hamaskontrollerade myndigheter.

En majoritet av offren ska vara kvinnor och barn.

Enligt Israel riktades attacken mot milismän från extremislamistiska Hamas som utnyttjat ett flyktingläger som täckmantel för att sätta upp en militär kommandocentral.

De palestinska källorna betonar att det befinner sig tusentals internflyktingar på platsen, en före detta skola i Gaza stad som omvandlats till tillfälliga massbostäder.

Israel säger sig försöka undvika civila dödsfall i sina anfall, men har regelbundet fått hård internationell kritik för liknande offensiver bland civila i Gaza.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överstelöjtnant: "Risken för en markoffensiv är stor"

Oro råder för att Israel ska gå in med trupper mot Iranstödda Hizbollah i södra Libanon. Trots att en markoffensiv skulle stå båda sidor dyrt ligger en eskalering i vindens riktning, enligt Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan.

– Jag tror att risken är stor att det ändå blir det, säger han.

Vad vill Hizbollah? Och vad talar för att det blir krig? Hör Ekholm i videon, om varför både Hizbollah och Israel har intresse av att undvika en stor konflikt med markstyrkor.

Stigande dödssiffra efter Beirutattacken

Fler dödsoffer har bekräftats efter Israels attack mot södra Beirut på fredagen. Antalet döda har räknats upp allteftersom timmarna gått och uppges nu vara 37, enligt Libanons hälsodepartement.

Flera höga befälhavare i Hizbollah finns bland de döda, uppger den Iranstödda shiamilisen själv. Tre barn och sju kvinnor ska också ha dödats i attacken, enligt hälsodepartementet. Därtill har närmare 70 skadats, varav många tros vara civila.

Läs mer i artikeln nedan.

Uppgifter: Över 20 dödade i attacken mot Gaza stad

Antalet döda i den israeliska attacken mot en förre detta skola i Gaza stad har räknats upp ytterligare. Minst 22 ska ha dödats, uppger Hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza. De flesta kvinnor och barn.

Den israeliska armén har sagt att den har slagit till mot ett av terrorgruppens lednings- och kommandocentraler, som de påstår ha satts upp i en tidigare skola.

CNN skriver att man inte har kunnat verifiera att Hamas-anhängare befunnit sig på platsen. Israels militär har upprepade gånger hävdat att Hamas använder skolor och sjukhus som en del i krigföringen.

IDF: Nya attacker mot Hizbollah i Libanon

Den israeliska militären IDF uppger att man genomför nya attacker riktade mot Hizbollah i Libanon, rapporterar CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Det finns en spänning och depression i luften. Beirut känns inte längre som Beirut, säger Haya Dalibata till SVT.

Hör boende i Beirut om de senaste dagarnas attacker.

Markerad händelse

Hizbollah bekräftar att viktiga medlemmar dödats

Attacken riktades mot ett militärt möte i ett bostadsområde i utkanten av huvudstaden. Bland de dödade finns befälhavarna Ahmed Wahbi och Ibrahim Aqil, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah uppger att minst 16 medlemmar dödats i Israels attack mot Beirut på fredagen.

Dödstalet har räknats upp under det senaste dygnet.

Över 30 personer ska ha dödats i attacken, uppger Libanons hälsodepartement på lördagen. Läs mer i artikeln nedan:

Markerad händelse

Hizbollah bekräftar: Befälhavaren Ibrahim Aqil död

Under fredagskvällen bekräftade den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah att deras högt uppsatta befälhavare Ibrahim Aqil dog i den israeliska attacken i södra Beirut under fredagen, rapporterar Reuters.

Ibrahim Aqil var även efterlyst av USA som erbjöd upp till sju miljoner dollar för den som hade information om befälhavaren. Anledningen är Aqils roll i bombningen av den amerikanska ambassaden och en amerikansk militärbas i Libanon 1983. Över 300 amerikaner dog i dåden 1983.

I det israeliska flyganfallet mot Beirut under fredagen ska minst 14 personer ha dött och 66 skadats, enligt libanesiska hälsomyndigheten.

Den döda befälhavaren Ibrahim Aqil. Foto: Anwar Amro/AFP/TT/USA:s utrikesdepartement

Libanon: "Ingen i världen är längre säker"

Under fredagens extrainsatta möte av FN:s säkerhetsråd kom både Libanon och Israel till tals.

Libanon vill att attacken mot Hizbollahs personsökare och walkie-talkies ska fördömas.

– Efter attacken på kommunikationsenheterna är ingen i världen säker längre, sa Libanons utrikesminister under mötet.

Israel representant sa att de inte kommer att tillåta fortsatta attacker från Hizbollah.

– Om Hizbollah inte retirerar från gränsen genom diplomati kommer Israel att använda vilket medel som helst för att försvara sina medborgare, säger representanten.

FN:s chef för mänskliga rättigheter vill se en oberoende utredning om detonationerna av kommunikationsenheterna och att anfallaren ska hållas ansvarig.

Markerad händelse

FN håller extrainsatt möte: "Väntas inte leda till resolution"

Förenta nationerna håller ett extrainsatt möte med anledning av utvecklingen mellan Israel och Hizbollah.

– Det väntas inte leda till någon formell resolution, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomberg i Aktuellt.

Libanons regering vill att veckans attacker mot walkie-talkies och personsökare ska fördömas som krigsbrott.

– Det är långt ifrån säkert att det blir något fördömande. Även om Frankrike säger att de skulle ställa sig bakom ett sådant väntas varken USA eller Storbritannien ställa sig bakom det, säger Stina Blomberg.

Folkrättsexperten Ove Bring resonerar om attackerna genom personsökare i artikeln nedan.