Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Hizbollahsoldater vid begravning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är Hizbollah? SVT:s Mellanösternkorrespondent om bildandet, inflytandet, och vad man vill uppnå. Foto: Reuters/Pablo Torres

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Hizbollahs drönarenhetschef dödad i attack

Minst fyra personer dödades och flera skadades vid den israeliska attacken mot förorten Dahieh i södra Beirut på torsdagseftermiddagen.

Det rapporterar den libanesiska tv-kanalen al Mayadeen enligt The Jerusalem Post.

Bland de döda finns Hizbollahs drönarenhetschef Muhammad Hossein Saru, uppger den israeliska militären IDF.

Han var också måltavlan för precisionsattacken enligt IDF.

Libanesiska armésoldater säkrar området efter attacken i södra Beirut. Foto: Fadel Itani/ AFP

Överblick

Markerad händelse

"Sverige står upp för Israels rätt till försvar"

Sveriges nytillsatta utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) höll sitt första internationella tal inför FN:s generalförsamling under dess årliga möte natten mot fredag.

I likhet med de andra länders anföranden kommenterade Stenergard situationen i Mellanöstern. Hon höll sig kort gällande Gaza där hon förklarade att:

"Sverige är en av de största kärngivarna till FN-organ och andra organisationer som arbetar för att mildra det enorma lidande som civilbefolkningen i Gaza utsätts för."

Samtidigt underströk ministern att "Sverige står upp för Israels rätt att försvara sig i enlighet med internationella konventioner" och att regeringen hoppas på en tvåstatslösning.

Markerad händelse

IDF: Träffat 220 Hizbollah-mål senaste dygnet

Israels flygvapen har slagit till mot cirka 220 Hizbollah-mål i Libanon under torsdagen, uppger militären.

Bland de mål som träffades fanns infrastrukturanläggningar, avfyrningsramper från vilka projektiler avfyrades mot israeliskt territorium, Hizbollahoperatörer och vapenlager i Libanon, enligt IDF.

”IDF fortsätter att verka för att försämra och avveckla Hizbollahs terroristkapacitet och infrastruktur”, heter det i deras uttalande.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

12-åriga Kate om bomberna i Libanon: ”Trodde det var jordbävning”

Oron för ett fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah växer sig allt starkare i Libanon. 12-åriga Kate och hennes familj både hör och ser bomberna från sitt hem i staden Zahle.

– Jag är så rädd att något ska hända oss. Jag vill inte dö, säger hon.

Vita huset: "Fullskaligt krig inte lösningen"

Vita huset säger att diskussioner om en 21 dagars vapenvila fortsätter. Vita huset säger också att man inte tror att ett fullskaligt krig är lösningen på några problem.

Markerad händelse

Israel: Precisionsanfall i Beirut

Israel genomför precisionsattacker i Libanons huvudstad Beirut, meddelar militären.

Enligt uppgift riktas anfallen mot en eller flera högt uppsatta Hizbollah-ledare.

På bilder från platsen syns stora rökpelare stiga från bebyggelsen i södra Beirut, där flera av den libanesiska terrorgruppens anläggningar finns enligt den israeliska militären.

Enligt Israels arméradio riktar attacken in sig mot befälhavaren för Hizbollahs drönarenhet och har träffat en specifik våning i en flervåningsbyggnad i förorten Dahieh, uppger The Jerusalem Post.

Libanesiska medier rapporterar att tre separata missiler träffat byggnaden.

Markerad händelse

IDF-attack vid gräns för att stoppa vapenöverföring

Israeliska stridsflygplan attackerade på torsdagen infrastruktur på den libanesisk-syriska gränsen för att stoppa överföringen av vapen från Syrien till Hizbollah, uppger Israels militär (IDF).

"Hizbollah använder dessa för krigföring mot medborgarna i Israel," sade militären.

"IDF kommer fortsätta att slå till och agera mot Hizbollah-terroristernas försök att beväpna sig och överföra vapen till Libanon från syriskt territorium".

Attacken utfördes mot en strategisk bro på gränsen mellan Syrien och Libanon, enligt den libanesiske transportministern Ali Hamieh, rapporterar Reuters.

Det är oklart om omfattningen av skadorna.

Markerad händelse

Netanyahu tillbakavisar uppgifter om vapenvila

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på torsdagen att uppgifterna om en nära vapenvila mellan Israel och Hizbollah är felaktiga.

Han beordrade Israels militär (IDF) att fortsätta striderna mot Hizbollah i Libanon med "full kraft", skriver Reuters.

Netanyahu sade också i ett uttalande att striderna i Gaza fortsätter tills ”alla mål är uppfyllda”.

Även Israels utrikesminister Israel Katz avvisar uppgifterna om en vapenvila.

"Det kommer inte att bli någon vapenvila i norr. Vi kommer att fortsätta strida, med all vår kraft tills vi segrar och tills invånarna i norr kan återvända till sina hem i säkerhet", skriver Katz på X.

Benjamin Netanyahu
Premärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Shaul Golan/AP
Markerad händelse

Många döda efter attack mot bostadshus i Libanon

Minst 23 personer, samtliga syrier, dödades i en attack mot en trevåningsbyggnad i den libanesiska staden Younine sent på onsdagen, uppger borgmästaren Ali Qusas för Reuters.

De flesta dödsoffren uppges vara kvinnor och barn.

Förstört bostadshus
Människor i spillrorna efter den förstörda byggnaden i byn Younine i Bekaadalen. Foto: AFP
Markerad händelse

Israelisk minister motsatte sig förslag om vapenvila

Israels finansminister Bezalel Smotrich motsatte sig på torsdagen förslaget om vapenvila mellan Hizbollah och Israel.

Han sade att "fienden får inte ges tid att återhämta sig och omorganisera sig för att fortsätta kriget efter 21 dagar", i ett inlägg på X, skriver Haaretz.

"Hizbollahs kapitulation eller krig, det är det enda sättet vi kan återföra invånarna och säkerheten till norr och till Israel", tillade han.

Oppositionsledaren Yair Lapid sade att han stöder en vapenvila, men bara om den är begränsad till en vecka snarare än 21 dagar för att inte låta Hizbollah omgruppera.

Bezalel Smotrich
Israels finansminister Bezalel Smotrich. Foto: AP/Maya Alleruzzo