Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamla Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamla Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Donald Trump och Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så var debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris – på 60 sekunder Foto: AP/TT

Val i USA 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Walz: "Mitt livs ära att acceptera nomineringen"

Arenan fylldes snabbt med skyltar där det stod “Coach Walz”, ett smeknamn partiet etablerat på vicepresidentkandidaten, när Tim Walz klev in på scenen.

Han började med att tacka både Kamala Harris och Joe Biden.

– Tack först och främst till vicepresident Harris, för att du sätter din tillit till mig och för att du bjudit in mig till att vara en del av den här otroliga kampanjen. Och tack president Joe Biden, för fyra år av starkt, historiskt ledarskap.

Han fortsatte sedan med de väntade orden:

– Det är mitt livs ära att acceptera er nominering till USA:s vicepresident.

Överblick

Markerad händelse

Trump om ny debatt: "Det är för sent"

Donald Trump vill inte debattera Kamala Harris en gång till.

- Problemet med en debatt är att det redan är för sent. Röstningen är redan igång, säger han i ett kampanjtal i North Carolina.

Tidigare under lördagen tackade Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris ja till en ny debatt på CNN mellan presidentkandidaterna.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Harris tackar ja till ny debatt i oktober

Blir det en ny debatt mellan presidentkandidaterna? Det återstår att se – men nu har Demokraternas Kamala Harris tackat ja till CNN:s inbjudan om en debatt den 23 oktober, rapporterar tv-kanalen.

"Donald Trump borde inte ha några problem att tacka ja", säger hennes kampanjchef.

Förra veckan sa Trump att han kan vara öppen för ännu en debatt – hittills har han haft en med Harris, och en med Joe Biden.

"Kanske, om jag är på rätt humör", sa ex-presidenten till reportrar i Kalifornien, skriver CNN.

Uttalandet kom efter att Trump skrivit i ett inlägg på Truth Social: "DET BLIR INGEN TREDJE DEBATT!"

Se delar ur Harris och Trumps första debatt i videon ovan.

Markerad händelse

Secret Service: Begick flera fel vid mordförsöket

Avgörande kommunikation i fel kanaler – och ett tak utan bevakning. Det är två av flera fel som Secret Service formellt medger i en intern rapport efter mordförsöket på Donald Trump i somras, uppger AP.

Läs mer i artikeln nedan.

Förtidsröstningen är igång

Valdagen är inte förrän den 5 november, men redan nu har amerikaner i flera delstater kunnat gå och rösta. Förtidsröstning i en vallokal är nu tillgänglig i Virginia, Minnesota och South Dakota.

I Virginia har det varit ett högre tryck än väntat. I en vallokal hade det vid lunchtid redan varit fler personer där och röstat än det var under hela första dagen i det förra valet 2020, rapporterar NBC.

Markerad händelse

Georgia: Alla röster i valet måste räknas för hand

Alla röster i Georgia måste räknas för hand i höstens presidentval. Det beslutade delstatens valnämnd med röstsiffrorna 3-2 vid ett möte under fredagen. Beslutet riskerar leda till förseningar i offentliggörandet av valresultatet i Georgia.

Beslutet röstades igenom av tre republikanska medlemmar i nämnden. En demokrat, samt nämndens ordförande motsatte sig förslaget, likaså delstatens republikanske delstatssekreterare Brad Raffensperger.

Raffensperger har tidigare varnat för att ett beslut om att räkna rösterna för hand riskerar att leda till ”kaos”.

Markerad händelse

FBI: Iran skickade stulet Trump-material till Biden

Iranska hackare försökte i somras skicka vidare stulet material från Trumpkampanjen till personer som arbetade i dåvarande motståndaren Joe Bidens kampanj, enligt FBI och andra federala myndigheter.

Ingen av Bidens personal svarade på mejlen, som innehöll "stulet, icke-offentligt material", enligt uttalandet.

I augusti uppgav myndigheterna att Iran låg bakom cyberattacken mot Trumps kampanj. FBI ser attacken som en del av en bredare strategi från Iran i syfte att påverka amerikansk politik genom att så split och undergräva förtroendet för valsystemet.

Iran förnekar inblandning och säger till CNN att anklagelserna är “fullständigt ogrundade”.

Efter husdjursuttalande – Trump till Springfield

Skolor som fått stänga efter bombhot, en kulturfestival som tvingats ställa in av säkerhetsskäl och hatiska pamfletter signerade Ku klux klan.

Situationen i Springfield i Ohio har varit minst sagt spänd efter det att Donald Trump i förra veckans debatt mot rivalen Kamala Harris spred den falska uppgiften om att haitiska gästarbetare i staden äter husdjur.

Nu står det klart att Republikanernas presidentkandidat ska besöka den omtalade platsen.

– Jag kommer att åka till Springfield och Aurora, sa Trump vid ett kampanjmöte i Long Island i New York natten till onsdag. (TT)

Valkontor i 16 stater utrymda efter pulverbrev

FBI utreder pulverbrev som skickats till valkontor i åtminstone 16 delstater i veckan. Inga av breven har upptäckts med faktiskt farligt innehåll, men valkontoren har fått utrymmas, rapporterar ABC News.

I vissa av staterna har breven kommit fram, i andra har de upptäckts innan de nått fram.

En del av breven var undertecknade "United States Traitor Elimination Army", ungefär "USA:s förrädar-elimineringsarmé".

Det är andra gången på ett år pulverbrev skickas till valkontor i USA. I november skickades liknande brev till kontor i fem stater, fyra av dem testade positivt för fentanyl.

Markerad händelse

Världsstjärnan Billie Eilish stöttar Harris

Den amerikanska popstjärnan Billie Eilish säger att hon kommer att rösta på den demokratiska presidentkandidaten Kamala Harris i valet.

I ett inlägg på Instagram uppmanar 22-åriga Eilish och hennes storebror och artistkollega Finneas O'Connell, 27, folk att förhandsrösta.

– Vi röstar på Kamala Harris och Tim Walz för att de kämpar för att skydda vår reproduktiva frihet, vår planet och vår demokrati, säger den Grammy-vinnande sångerskan, som har 119 miljoner följare på Instagram. (TT)

En man och en kvinna.
Artisterna Finneas O'Connell och Billie Eilish stöttar Harris.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kvinna bakom husdjursryktet: "Menade inte"

En kvinnas grundlösa inlägg på Facebook hjälpte till att väcka obefogade rykten om att haitier äter husdjur i staden Springfield i USA - något som republikanernas presidentkandidat Donald Trump använde som argument i debatten mot demokraternas kandidat Kamala Harris häromdagen.

Mediegranskaren Newsguard som övervakar desinformation på nätet, fann att kvinnan var bland de första som publicerade ett inlägg på sociala medier om ryktet, vars skärmdumpar cirkulerade online.

Kvinnan skrev om en grannes katt som försvunnit och tillade att grannen berättat för henne att hon trodde katten var offer för en attack från haitiska grannar.

"Det bara exploderade till något som jag inte menade skulle hända", sa kvinnan som är bosatt i Springfield, till NBC News på fredagen.

Se mer av Trumps grundlösa ryktesspridning i klippet.