Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamla Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamla Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Donald Trump och Kamala Harris med svart bakgrund under debatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Donald Trump och Kamala Harris debattera inför USA-valet 2024. Foto: Demetrius Freeman/Pool

Val i USA 2024

Youcefi: Det står på spel för Harris i natt

Demokraternas konvent går in på sista dagen och avslutas med att Kamala Harris talar.

- Det är denna kvällen hon måste visa att hon kan ena partiet där frågan om politiken kring Israel och Gaza fortfarande delar partiet. Det är också ett tillfälle för henne att profilera sig själv. säger Fouad Youcefi, USA-korrespondent på plats.

Det finns också frågor inför kvällens tal, säger Youcefi.

- Kommer hon gå mycket till attack mot Trump? Kommer hon fokusera på det Demokraterna säger att de ska göra? Vi håller också ögonen öppna för nya politiska förslag.

Fouad Youcefi

Överblick

Pinnat inlägg

Så var debatten mellan Trump och Harris

Nattens presidentvalsdebatt var första gången någonsin Kamala Harris och Donald Trump stod öga mot öga med varandra. Det blixtrade stundvis till, bland annat i frågorna om migration och abort.

Se klippen och läs mer om höjdpunkterna från debatten i artikeln.

Markerad händelse

Kongressen får utökat skydd i januari

Den 6 januari 2025 kommer kongressens medlemmar samlas i Kapitolium för att bekräfta resultatet av höstens val.

Förra gången processen ägde rum stormades byggnaden och kongressmedlemmarna fick fly.

Redan nu är beslut taget om att säkerheten kommer vara extra hög under processen 2025, rapporterar CNN. Säkerhetsnivån kommer vara av samma skala som när Nato-möten hålls eller presidenten svärs in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör presidentkandidaternas reaktioner efter debatten: "Min bästa debatt"

Direkt efter nattens debatt dök Kamala Harris upp på ett event för hennes supportrar i Philadelphia.

– Jag tror att det var en bra dag idag, men vi är fortfarande underdogs, sa hon på scenen.

Donald Trump mötte istället pressen direkt efter debatten utanför studion i det som kallas "spin room". Där beskrev han det som sin bästa debatt någonsin.

– Kamala Harris var väldigt svag när det kom till utrikespolitiken och gränspolitiken.

Harriskampanjen vill ha en andra debatt

Nattens debatt var den hittills enda inplanerade mellan Donald Trump och Kamala Harris. Men kort efter att debatten avslutats meddelade Harris stab i ett mejlutskick att de vill ha en till.

"Vicepresident Harris är redo för en andra debatt. Är Donald Trump det?"

Trump svarade snart därefter, när han mötte pressen i medierummet, att han ska "tänka på det".

- De vill ha en till debatt för att de förlorade, sa han.

Stort tack för att ni har varit med oss den här morgonen.
Här har klockan slagit 02.30 och jag behöver få lite sömn. Jag hann verkligen inte svara på alla frågor, men tveka inte att höra av er i sociala medier eller på fouad.youcefi@svt.se.
Och fortsätt gärna följa vår USA-valrapportering framöver. Det ryktas om att vår valskärm kan få en återkomst när det närmar sig!

Bo Holst • Vilken sakpolitisk fråga/or kommer vara den avgörande för vem som vinnar valet i USA i höst

Om jag måste välja tre så säger jag ekonomin, migrationen och aborträtten. Det är några av väljarnas viktigaste frågor och några av de mest polariserande frågorna.

Alf S • Gjordes det ngn analys/beräkning över antal sagda lögner mellan de båda?

Jag har inte sett någon sammanställning men jag hörde både Harris och Trump säga saker som inte stämmer, och överdriva. Så var fallet även i den förra debatten, men då var antalet osanningar betydligt fler från Trump än från Biden. Vi får se om så var fallet denna gång.

Nicholas Carrington • Varför gjorde inte Harris mer av han tog upp hennes race /färg tror du?

Harris valde att svara genom att anklaga Trump för att flera gånger använt just ras/hudfärg som ett sätt att dela USA. Men just här var kanske enda gången som Harris stakade sig lite på orden, och hennes poäng drunknade litegrann i det.

Agneta • Tror du R Kennedy jr kommer i ev Trump regering?

Svårt att säga, men det är definitivt inte omöjligt. Mötte RFK som hastigast i mediacentret, så även ikväll var han på plats för att stötta Donald Trump. Sånt brukar inte skada om man vill ha en ministerplats.

J-Å • Varför dök Trump upp i spinnroom? Är det vanligt?

Det kan man naturligtvis mest spekulera kring. Jag har följt Trump en tid, och han beskriver sig själv ofta som en person som aldrig ger upp. Jag tolkar hans oväntade besök hos oss i Spin room som ett sorts bevis på att han inte kände sig nöjd med debatten och ville få möjlighet att göra ytterligare ett intryck på de som tittade. Men det är min egen tolkning, såklart. Själv sa han att han ansåg sig ha vunnit debatten.

Peter • Hej,
Vad tror ni påverkade utgången av valet mest, nattens debatt eller vem Taylor Swift kommer rösta på?

Det är ju väldigt ovanligt att stöd från enskilda kändisar eller artister har reell påverkan på amerikanska val. Men det finns undantag, bland annat Oprah Winfreys stöd för Barack Obama som bedöms ha hjälpt honom vinna. Återstår att se om Taylor Swifts stöd betyder något eller ej. Men det skadar definitivt inte Harris.