Forskare som studerar markvegetationen har uppgifter om täckningsgraden som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Och de har sett en dramatisk minskning av skogens bärris.
– I södra Sverige har det krympt med nästan hälften. Det tror vi beror på ljustillgången. Skogarna har blivit allt tätare och granen dominerande, vilket leder till mörkare skogar, säger ekologen Annika Felton vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Älgar äter blåbärsris
Hon har studerar sambandet mellan markvegetationen och det stora klövviltet: älg, rådjur och hjort. Hon ser att konkurrensen om skogens bärris har hårdnat.
– Det vi lärt oss på senare tid är att blåbär- och lingonriset är en mycket viktigare resurs än vi tidigare räknat med, säger Annika Felton.
Att fodertillgången förändrats sedan 1950-talet verkar ha fått konsekvenser. Älgarna har blivit magrare för varje år under de senaste årtiondena. Klimatförändringar kan vara en förklaring. Krympta områden med ris i skogen är en annan.
– Väldigt små kalvar har vi i södra Sveriges skogar, och små kalvar blir små kor. Och jag tror att förklaringen delvis ligger i den minskade fodertillgången och konkurrensen med andra hjortarter, säger Annika Felton.
Se hela Vetenskapens värld ”Slaget om skogen – Sveriges sista skogar” på SVTplay rån och med söndagen 19/9.