Smittspridningen i Kina berodde på det höga antalet oupptäckta fall. Foto: EPA

Milda symptom orsakar stor smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Personer med milda symptom ligger bakom den stora spridningen av coronaviruset i Kina, trots att de bara vara hälften så smittsamma som de med allvarliga symptom. Anledningen är att de är många fler och mörkertalet är stort.

Spridningen av coronaviruset i Kina berodde till stor del på personer med mildare, eller inga symptom som inte hade blivit testade för covid-19. Hos de med allvarligare symptom, som blivit testade, var risken för att smitta andra högre, men den stora spridningen av coronaviruset berodde alltså till större del på de odokumenterade fallen. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell beror detta helt enkelt på att de som uppvisar mildare symptom är fler än de med allvarligare symptom. 

—Något som vi vet säkert är att det finns ett stort mörkertal av oupptäckta fall, för varje person som söker vård finns det ytterligare tio personer som är smittade. Därför handlar vår strategi om att stanna hemma när du känner av symptom. 

Stort mörkertal 

Trots att de som ingick i mörkertalet bara var hälften så smittsamma som de som hade blivit testade, låg de bakom två tredjedelar av de dokumenterade fallen. Detta kom forskare vid Columbia University fram till efter att ha jämfört data från dokumenterade fall av covid-19 i Kina med data över hur personer förflyttade sig, före och efter reseförbudet. 

Risken för att man är en dold smittbärare, alltså att man smittar andra trots att man själv inte känner av några symptom, är trots allt relativt liten, menar Anders Tegnell. Anledningen till det är att smittan sprids via droppsmitta. 

—Vi är olika som individer och därför olika uppmärksamma på att känna av symptom. Men det man kan tänka på är att smittan sprider sig i luften genom hostningar, nysningar, säger Anders Tegnell. 

Hoppas på att stoppa spridningen 

Enligt forskarna som gjorde studien är möjligheten att kunna uppskatta förekomsten och smittgraden för oupptäckta fall av coronaviruset viktig för att öka förståelsen för den stora spridningen i världen. Särskilt då dessa fall utgjorde en sådan stor del av spridningen i Kina.  

86 procent av alla fall upptäcktes inte förrän Wuhan införde reseförbudet den 23 januari. Forskarna tror att resultatet av studien kan komma att påverka andra länders strategi gällande kontroll, övervakning och dokumentering. De hoppas på att kunna motverka mörkertalet med många som är smittade utan att veta det, för att kunna tygla spridningen av coronaviruset.  

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer bör man stanna hemma och undvika kontakt med andra om man känner sig förkyld.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.