Resultaten i IQ-tester över tid har visat på en fallande trend för de skandinaviska länderna. Forskaren James Flynn från Nya Zeeland var först med att systematiskt undersöka resultaten från IQ-tester under längre tidsperioder från hela världen. Han presenterade fakta som visade att människor har presterat bättre och bättre under hela 1900-talet – fram tills nu.
Kraftig effekt
I Norge, Finland och Danmark har man förlorat i genomsnitt 0,23 IQ-poäng per år sedan 1990-talet. Det ger en kraftig effekt på sikt. Sverige saknar data från de senaste åren och är därför inte med i undersökningen, men enligt Flynn så borde resultaten vara snarlika de andra skandinaviska ländernas.
– Det är tydligt att alla skandinaviska länder har en fallande trend sedan 1995.. Det verkar som att de faktorer som gjort att IQ har ökat har tappat kraften, säger han till tidskriften Forskning & framsteg.
USA ökar
Han tror att de skandinaviska resultaten kan vara början på en trend där västvärldens resultat är på väg att vända. I USA har poängen fortsatt stiga, men i europeiska länder som Storbritannien, Tyskland och Nederländerna syns tecken på stagnation.
Flynns recept för att vända den nedåtgående kurvan är föga förvånande: läsning.
– En bra sak vore om fler läste tjocka böcker, gärna om historia, säger han.