Många människor äter regelbundet vitaminer och mineraler i form av kosttillskott. Men tre nya forskningsstudier pekar nu mot att den här typen av preparat är verkningslösa. Forskarna bakom studierna har inte hittat några bevis för att multivitaminer skyddar mot vare sig cancer, demens eller hjärt- och kärlsjukdomar. Tidigare studier har antytt att multivitaminer till och med skulle kunna ha viss negativ effekt för hälsan. Det gör att amerikanska läkare nu uppmanar människor att undvika multivitaminer.
– Det är bara slöseri med pengar, skriver de i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine.
Industrin omsätter mångmiljonbelopp
Enligt de amerikanska läkarna bidrar de nya studierna till en växande mängd forskning som stärker tesen att multivitaminer är ineffektiva. Livsmedelsverket i Sverige följer de nya rapporterna med intresse.
– De stödjer det vi redan vet. Det finns inga stora fördelar för befolkningen i stort med sådana här multivitaminer och mineraltillskott, säger Hanna Eneroth som är nutritionist på Livsmedelsverket.
Enligt Eneroth finns det enstaka individer som behöver kosttillskott, till exempel om de lider av konstaterad brist på ett visst ämne. Men då anser hon att bristen bör diagnostiseras av läkare så att patienten kan få rätt dos av just det specifika ämnet. Att slentrianmässigt äta multivitaminer trots att vi har tillgång till bra och näringsriktig mat är något hon avråder från. Försäljningssiffror tyder dock på att många har gjort det till en vana att komplettera kosten med tillskott. Enligt branschorganisationen Svensk egenvård såldes vitaminer och mineraler för drygt 748 miljoner kronor under 2011.
– Det går att köpa mycket bra mat för samma pengar. Mat innehåller dessutom så mycket mer än vitaminer och mineraler. Det går inte att ersätta frukt och grönsaker med ett piller eller en brustablett, säger Hanna Eneroth.
Effekt på hjärna och hjärta testades
I reklamsammanhang hävdas det ibland att multivitaminer och mineraler har en positiv effekt för bland annat hjärtat och hjärnan. I en av de nya studierna undersökte därför forskare om personer som genomgått en hjärtattack kunde skyddas från nya attacker, stroke eller andra hjärt- och kärlproblem genom att äta multivitaminer. Drygt 1700 personer ingick i studien. En grupp åt multivitaminer i upp till fem års tid medan en annan fick äta placebo. Forskarna kunde inte se någon positiv hälsoeffekt av kosttillskotten.
I en annan studie studerade forskarna hur multivitaminer påverkade minnesfunktionerna hos äldre män. I den studien ingick över 5000 män över 65 år som fick äta vitaminpiller eller placebo under 12 års tid. Deras kognitiva funktioner testades efter två, sex och tio år. Forskarna såg ingen skillnad mellan de båda grupperna.