Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Foto: TT

Gabriel Wikström: ”Vi har kopplats ihop med länder med extrem syn på narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar FN:s toppmöte om narkotika i New York. Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) leder den svenska delegationen som går in i förhandlingarna i ett läge där allt fler länder är på väg att överge det förbud- och kontrollfokus som hittills präglat den globala narkotikapolitiken.

– Vi har målats in i ett hörn och vi har låtit oss göra det. Det har varit lätt att peka på Sverige som extremister och man har kopplat ihop oss med länder som har en extrem syn på narkotika, säger Gabriel Wikström.

Det är tydligt att folkhälsoministern nu vill signalera en annan retorik till omvärlden och det verkar dessutom som att han har tagit problemen på hemmaplan på allvar.

Narkotikamöte i FN 2016

Svenska problem

Sverige brottas i dag med en rekordhög narkotikadödlighet och det problematiska missbruket av narkotika ligger över EU-genomsnittet. Vi har dessutom nyligen kritiserats av FN:s kontor för mänskliga rättigheter för att flera vårdinsatser för droganvändare bara är delvis eller inte alls införda.

Men det har också tagits flera steg mot en narkotikapolitik där vårdbiten blir allt viktigare.

Det kommunala vetot mot sprututbytesprogram kommer att slopas 2017 och i år kom också Socialstyrelsens nya riktlinjer kring substitutionsbehandling – två förändringar läkare och experter länge väntat på. Ett testprogram kring nässprayen Naloxon, som kan häva heroinöverdoser, har också startats i Skåne.

Vetenskap och beprövad erfarenhet verkar alltså trumfat den nolltoleranspolitik, som länge varit svensk narkotikapolitiks grund – och detta ska nu alltså signaleras även till omvärlden.  

– Vi ska bredda bilden av vad svensk narkotikapolitik går ut på. Det finns en nidbild av att den är ganska snäv och bara handlar om förebyggande arbete, men det är inte sant. Vi gör stora insatser för gruppen i beroende och missbruk och den vård vi erbjuder är bland de bästa i världen. Detta ska lyftas fram så att vi kan ha en dialog med alla aktörer, säger Gabriel Wikström.

Letar nya allierade

Tidigare har Sverige ofta kopplats ihop med hårdföra länder som Ryssland när det kommer till narkotikafrågorna och många länder som haft en mer pragmatisk syn på narkotikaproblemet har inte haft någon anledning att lyssna på Sveriges nolltolerans-mantra.

Men i dag ligger alltså fokus på att föra samtal med aktörer som Sverige normalt sett inte haft så mycket kontakt eller dialog med.

Under toppmötet i New York kommer Gabriel Wikström bland annat att sitta ner för närmare samtal med ministrar från länder som Brasilien, Mexiko och Nederländerna.

Enligt folkhälsoministern är det extra viktigt att etablera en kontakt med just de latinamerikanska länderna eftersom till exempel Mexiko och Colombia, länder som drabbats extremt hårt av kriget mot narkotikan, varit drivande i att få till det extrainsatta narkotikatoppmötet som startar i dag.

Bekymrad över Kanadas cannabislegalisering

Ett av de globala orosmoln som Gabriel Wikström lyfter fram inför mötet är att allt fler länder nu öppet bryter mot FN:s narkotikakonventioner när man väljer att legalisera cannabis och skapa reglerade marknader kring drogen.

Förutom ett antal amerikanska delstater har två nationer öppet deklarerat detta. Uruguay var först ut med att skapa en legaliserad cannabismarknad och i höstas aviserade Kanadas nya premiärminister Justin Trudeau att Kanada kommer att gå samma väg.

Att Kanada, som ligger nära Sverige både kulturellt och politiskt, väljer denna väg är enligt Gabriel Wikström oroande. Han påpekar dock att det är för tidigt att spekulerar i vilka konsekvenser en legalisering kommer att få. 

– När det gäller Kanada vet vi ju också att dom är väldigt måna om att politiken ska vila på en vetenskaplig grund. Man är väl medveten att man går en svår balansgång och det kommer jag också att säga när jag träffar den kanadensiska ministern under mötet.

Kanada är ju ett land som vi har ett gott samarbete med. Kommer du att följa deras arbete med legaliseringen noga?

Absolut. Vi drar likartade slutsatser på så många andra områden, så varför skiljer vi oss här? Vilka erfarenheter har man i Kanada? Men jag ser inte framför mig att vi kommer att gå den här vägen.

Portugal en förebild för många

En annan politisk åtgärd som vinner allt mer mark är avkriminalisering av användandet av narkotika.

En legalisering innebär att narkotika skulle kunna säljas fritt eller på ett liknande sätt som alkohol eller tobak medan en avkriminalisering innebär att narkotika fortfarande är olagligt, men att den som använder droger inte begår ett brott.

Narkotikaproblemet blir då en fråga för vården och socialtjänsten och inte för polis och rättsväsende, som i stället ska lägga resurser på organiserad brottslighet och människorna som framställer narkotika eller säljer den.   

Det har nu gått 15 år sedan Portugal avkriminaliserade bruket av all narkotika och började satsa på folkhälsa före kontroll. Sedan dess har både narkotikadödligheten och smittspridning av hiv och hepatit C bland injektionsmissbrukare sjunkit stort och kritikernas varningar om en explosionsartad nyrekrytering av droganvändare har inte infriats.

Gabriel Wikström säger att Portugals experiment är intressant att följa, men att han samtidigt ser en fara med symboliken i avkriminalisering.

– Nu när avkriminalisering väl är på plats är det intressant att följa, men med tanke på den debatt som pågår på global nivå, där många driver frågan om legalisering som i första hand inte handlar om att man ska flytta pengar från rättsväsende till vård utan legalisering på ideologiska grunder, ska man vara väldigt noga med hur man gör förändringar i den här typen av lagstiftning.

Kan Sverige lära sig något av Portugals narkotikapolitik?

–  Jag tror alltid att man kan lära sig något, men det är ingenting som påverkar vår politik.

Debatten viktigare än resolutionen

Sammanfattningsvis räknar inte Gabriel Wikström med någon narkotikapolitisk revolution under veckans toppmöte. Den resolutionen som i princip redan är färdigskriven, kommer med största sannolikhet att antas redan första dagen.

– Jag tror att alla inser att förhandlingarna gått så långt de kunnat. Själva debatten är det som blir mest intressant. Det är där jag tror jag de länder som varit mest kritiska till resolutionen lägger krutet. Och det var också syftet från många latinamerikanska länder – att få fokus på frågan inför UNGASS 2019. Och att den redan nu flyttats upp på FN-nivå ger den helt klart en skjuts och det är också därför vi diskuterat den allt mer i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamöte i FN 2016

Mer i ämnet