Hemligt EU-möte om svenska skogens framtid

Uppdaterad
Publicerad

EU har mött svenska skogsbranschen och miljörörelsen för att hitta en väg framåt från låsta positioner. Det handlar om hur skogen ska skötas framöver där EU-kommissionen vill minska på kalhyggesbruk för att rädda utrotningshotade arter och klimatet.

EU-kommissionen driver på för att Sverige ska minska sitt kalhyggesbruk och använda hyggesfria avverkningsmetoder. Svensk skogsindustri hävdar att om man tvingas sluta med kalhyggen så hotas ekonomin i en viktig basnäring. På ett slutet möte anordnat av bolaget Stora Enso möttes i våras EU-kommissionen med skogsindustrin, miljöorganisationer och forskare. SVT fick ett tips och filmade utanför det hemliga mötet.

– Jag tror att Sveriges skogar kan må bättre samtidigt som skogsindustrin blomstrar. Vi måste värna den biologiska mångfalden säger Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande.

Svensk skog tar upp allt mindre koldioxid

EU-kommissionen vill att kalhyggesbruket minskar i svenska skogar så att de binder tio procent mer koldioxid än i dag. Men den senaste statistiken från Naturvårdsverket visar att svenskt skogsbruk gick åt andra hållet, skogarna tog till och med upp mindre koldioxid förra året.

– Avverkningarna har ökat förhållandevis mycket jämfört med tidigare år. Om det här skulle vara början på en minskande trend i kolupptaget för skogsmark kommer det att försvåra möjligheterna att nå klimatmålen till 2030, säger professor Markku Rummukainen som är Sveriges IPCC-representant.

Kalhyggen hotar biologisk mångfald

EU-kommissionen kräver dessutom att Sverige uppfyller sina löften kring biologisk mångfald. Enligt forskning bidrar kalhyggesbruket till att allt fler växt- och djurarter i Sverige är utrotningshotade. Men enligt företrädare för skogsbranschen hotas ekonomin om man tvingas sluta med kalhyggen.

– Det skulle minska volymerna av virke som kommer ut från skogen med ungefär 40 procent om vi tittar på våra medlemmars skogar med de förutsättningar som finns i Götaland där vi är just nu då. Och då innebär ju det då för våra medlemmar en helt annan nivå på lönsamhet, säger Södra Skogsägarnas VD Lotta Lyrå.

EU-domstolen kan fälla Sverige

Om inte Sverige uppfyller EU-avtal om klimat och hotade arter så hotar ytterst en förhandling i EU-domstolen enligt forskare.

– Sverige har problem med EU:s lagstiftning för biologisk mångfald och jag tycker att kommissionen med rätta ska ta i med hårdhandskarna mot Sverige eftersom vi har tusentals arter och växter, djur och svampar som inte mår bra, säger Mikael Karlsson som är docent i miljövetenskap vid Uppsala Universitet.

I Vetenskapens värld – Slaget om Skogen fortsätter på  SVTplay som även sänds på 24/10 kl 20.00 i SVT2 blir det mer om vetenskapen bakom hyggesfritt skogsbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.