• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De nya utsläppen av illegala freoner kan innebära att ozonhålet som finns över Antarktis kan ta längre tid att täppa igen helt Foto: Hasse Holmberg/TT & John McConnico/AP

Ozonlagret är hotat på nytt – ökning av freoner oroar forskare

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det sett ut som att ozonhålet vid Antarktis håller på att återhämta sig. Detta tack vare Montrealavtalet som skrevs under 1987 för att förbjuda freoner, en ozonförstörande gas. Men nu ser det ut som att dessa gaser är tillbaka – och allt pekar på att det är illegal produktion.

1987 skrevs Montrealavtalet under av Förenta Nationerna för att strypa produktionen och försäljningen av ozonförstörande ämnen. Ett av dessa ämnen var CFC-11, även känt i folkmun som freon.

I och med Montrealavtalet var det förväntat att freonhalterna skulle minska, vilket de har gjort – fram till år 2012. Nu visar en ny studie gjord av amerikanska forskare att minskningen har saktat ner med femtio procent – något som kan innebära att någonstans produceras freoner igen, trots flera internationella överenskommelser att fasa ut gaserna.

Ozonhålet läker långsammare

De nya utsläppen kan innebära att ozonhålet som finns över Antarktis kan ta längre tid att täppa igen helt, säger Jörg Gumbel, professor i atmosfärfysik vid Stockholms universitet. Han har läst studien och är orolig över forskarnas resultat.

– Kanske kan det bli en fördröjning på till exempel trettio år. Istället för att det ska ha läkts 2050 kan det istället bli 2080, säger han.

Ozonhålet över Antarktis syns här i mörkblå färg. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Användes förr i kylskåp

Freoner är en slags kolväten som tidigare användes som köldmedium i bland annat kylskåp och drivmedel i sprejflaskor. Dessa gaser visade sig senare ha skadliga effekter på ozonlagret och därmed slöts Montrealavtalet 1987 för att fasa ut användningen av freoner.

Freonernas återkomst

Om det är så att freonerna är tillbaka och därmed saktar ner minskningen kan det innebära att utsläppen kommer från företag som ingen har någon kontroll över. Men var de här utsläppen härstammar ifrån kan vara svårt att avgöra, men enligt Jörg Gumbel har forskarna kommit nära och tycker att deras slutsats är rimlig.

– De har gjort mätningar på Hawaii och sett att freonhalterna ökade när vindarna transporterade dit luften västerifrån. Detta pekar på att utsläppen kan komma från östra Asien, säger han.

Ozonlagrets framtid

I studien tog forskarna även hänsyn till gamla varor och byggnader som fortfarande kan släppa ut freoner. Men de drog slutsatsen att dessa inte kan släppa ut tillräckligt mycket freon för att påverka minskningen av den totala freonkoncentrationen.

Dock ser Jörg Gumbel positivt på ozonhålets framtida läkning eftersom utsläppen har upptäckts så tidigt. Men om ingenting görs snart kan hålet börja växa igen.

– Något som inte borde hända har hänt och plötsligt är vi tillbaka på 80-talet och ozonproblematiken igen, säger han.

Studien publicerades i Nature.

Vill du veta mer om ozonlagret och kampen för att rädda det? Se då på Vetenskapens värld måndagen den 21 maj klockan 20.00 i SVT2 eller på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.