Psykiatrikern: Därför kan vi inte låta bli våra mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte konstigt att vi inte kan lägga ifrån oss våra mobiltelefoner, vi är nämligen evolutionärt programmerade till att bli beroende av dem. Och det använder apputvecklare och företag för att fånga vår uppmärksamhet. Det säger Anders Hansen.

Intervjun med psykiatrikern Anders Hansen hittar du här

I genomsnitt lägger vuxna 3 timmar och ungdomar 4 timmar per dag på sina mobiler. Men användningen ökar så snabbt att mätningarna fort blir inaktuella, det säger Anders Hansen, psykiatriker, överläkare och författare i en intervju med Fråga doktorn.

Fråga doktorn

– Ny teknik är fantastisk och våra mobiler hjälper oss på en massa olika sätt, men att använda mobilerna 3-4 timmar om dagen är nog inte hälsosamt. Bill Gates barn fick inte mobiltelefoner förrän de var tonåringar till exempel. De som har utvecklat tekniken inser själva att det finns en baksida med det, säger Anders Hansen.

Fundamental förändring av beteende

Telefontillverkaren Nokia var den första att sälja en smart mobiltelefon 1996, tätt därefter lanserade Ericsson sin modell 1997. 1999 kom Blackberryn som kom att vara ett av de stora märkena de kommande 10 åren. 2007 lanserades Apples Iphone, den första telefonen utan fysiskt tangentbord, och det är efter den som den stora förändringen i socialt beteende inleddes.

– Det här är den största omläggningen av vårt beteende som vi gjort i mänsklighetens historia. Sedan millennieskiftet har antalet unga som söker hjälp för sömnsvårigheter ökat med 500 procent. Unga sover en timme kortare idag jämfört med för 10 år sedan. Det tror jag är en effekt av digitaliseringen av vårt själsliv. När vi lägger 3-4 timmar om dagen på våra mobiler så hinner vi inte göra sådant som skyddar vårt själsliv: Vi hinner inte motionera, sova och träffa andra människor på riktigt. Vi berövas skyddet mot psykisk ohälsa, säger Anders Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet