– Tio dagar innan Irma träffade Florida såg vi att den med stor säkerhet skulle nå Leeward-öarna i norra Västindien, medan fortsättningen vad mer osäker, berättar Linus Magnusson, meteorolog vid det europeiska vädercentret ECMWF.
Vädercentret i England förser flera länder inom både Europa och FN med prognoser. Meteorologerna tar fram datamodeller för hela jorden 15 dagar framåt. De använder sig av observationer från olika delar av världen tillsammans med satellitbilder. De kör sedan modellen över 50 gånger för att simulera olika scenarier i prognosen.
Pekade mot Florida
Prognosen visade att Irma skulle byta bana och svänga norrut, men exakt när var osäkert.
– Det här medförde att vi inte visste om den skulle träffa Florida eller försvinna ut över Atlanten. Men vi såg att fem av de femtio scenarierna pekade mot Florida, fortsätter han.
Enligt Linus Magnusson är prognoserna relativt säkra så länge orkanerna är i tropikerna. De blir däremot mer osäkra då de vänder norrut.
– De blir mer osäkra eftersom de börjar påverkas av vädermönstret utanför tropikerna, alltså våra breddgrader, där det är mer varierande. Så för att prognostisera banan längre norrut behöver vi bättre prognoser för större delen av norra halvklotet.
”Inga höga dödstal”
I måndags var fortfarande miljontals människor i Florida utan ström efter Irmas framfart. Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt TT.
Michael Tjernström, meteorolog vid Stockholms universitet, menar att konsekvenserna hade blivit mycket större utan tidiga prognoser av cyklonbanan.
– Den stora utmaningen är att orkanen bredde ut sig över nästan hela Florida. Där bor mycket folk och ändå har det inte rapporterats om höga dödstal. Det förefaller som att det har fungerat relativt bra med förberedelsearbetet, säger Michael Tjernström.