Ett antal studier visar att infektionsrisken för covid-19 ökar under resor. Spela klippet för att se hur. Foto: SVT/Mikael Fritzon/TT

Så sprids covid-19 i olika färdmedel

Uppdaterad
Publicerad

Funderar du på vad som är det säkraste sättet att resa under pandemin? Bilen är bäst om du reser ensam. Men luften byts ut och filtreras bättre hos flyg, tåg och buss.

Bilen kan vara både det tryggaste och mest otrygga alternativet, beroende på om du reser på egen hand eller med fler personer.

– Det som är viktigast att tänka på är luftventilering. Bilar har inget filtreringssystem och det är svårt att hålla avstånd. Reser du under en längre period är det därför stor risk att bli smittad om någon är smittad i bilen, säger Staffan Normark, professor i medicinsk mikrobiologi vid Karolinska institutet.

Flyg 

De flesta flyg använder HEPA-filter vilket gör att 99 procent av all luft filtreras. Men om du har otur kan du smittas ändå. 

En studie publicerad i Eurosurveillance redovisar ett fall där 13 passagerare på ett sju timmars flyg till Irland smittades direkt efter att ha rest med en person som var sjuk i covid-19.

– Den smittade personen var antagligen en så kallad superspridare. Risken att bli smittad ökar desto längre tid vi sitter tillsammans. Filtren är säkra men det kan ske en smitta innan luften hunnit dit, säger Staffan Normark.

Buss och tåg

Luftutbytet i buss och tåg varierar. Tåg och långfärdsbussar använder reningsfilter som rankas på en så kallad MERV-skala som mäter hur mycket partiklar som filtret lyckas filtrera från 0 till 20, där 20 är bäst.

På SJ-tåg byts luften ut varannan till var åttonde minut. Deras X2-tåg använder filter som rankas mellan 5 och 8 på MERV-skalan. Det kan jämföras HEPA-filter som rankas mellan 17 och 20.

En studie som undersökt en bussresa i Kina visar att en passagerare smittat en tredjedel av alla passagerare på en timma och 40 minuter. Därför kan smittorisken vara hög om det saknas reningsfilter och luften recirkuleras.

Svenska långfärdsbussar brukar använda lika effektiva filter som hos tåg. Bussar i SLs kollektivtrafik fångar inte viruspartiklar men tar in luft utifrån.

– Man kan inte göra skillnad på buss och tåg. Allt beror på hur snabbt luften byts ut. De stora utbrotten i kommunikationsmedel har varit långa resor. Det har inte kopplats till att folk sitter bredvid varandra utan till luftsystemet, säger Staffan Normark.

Munskydd och avstånd

Om man måste resa är det framförallt viktigt att komma ihåg rekommendationerna.

– Just nu ser smittspridningen väldigt illa ut. Om du väljer att resa är det en hög risk att du reser med någon som är smittad som inte har symptom. Munskydd kan minska risken något, säger Staffan Normark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.