Antilop, Fredrik Sjögren, flock antiloper på savann

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se unika bilderna när sex miljoner antiloper vandrar över savannerna i Sydsudan. Foto: African Parks

Unika bilder: Sex miljoner antiloper vandrar över savannen

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljoner antiloper vandrar över Sydsudans savanner över gränsen till Etiopien. Det visar den första omfattande studien som genomförts från luften.

– Det är unikt eftersom djuren själva styr över vart de går utan att störas av mänsklig aktivitet, säger Joris Cromsigt, lektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Med hjälp av flyg har man dokumenterat ett område större än Island och utifrån hundratusentals bilder kunnat bestämma antalet djur. Totalt sex miljoner antiloper.

– Det är fyra olika antilop-arter som vandrar tillsammans. Att olika arter vandrar tillsammans är något som endast förekommer i ett fåtal vandringar, säger Joris Cromsigt, lektor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Framsteg

Det har fått namnet ”Den stora Nilvandringen” och är den största belagda vandringen av landlevande däggdjur. Den är mer än dubbelt så stor som ”Den stora vandringen” som äger rum mellan Tanzania och Kenya och som omfattar två miljoner gnuer, zebror och gaseller.

Ökar upptaget av koldioxid

Djur som vandrar hundratals kilometer har stor betydelse för produktiviteten i ett ekosystem.

– De sprider näringsämnen, fröer och insekter. En studie från Serengeti visar också att vandrande djur ökar upptaget av koldioxid i marken, säger Joris Cromsigt.

Studien har genomförts av sydsudanesiska myndigheter i samarbete med naturvårdsorganisationen African Parks och med stöd från The Wilderness Project.

Kan bli ny inkomstkälla

Det långsiktiga målet med samarbetet är att bevara ekosystemet som inte bara är viktigt för djurlivet utan också för lokalbefolkningen.

– Förhoppningsvis kan man lära sig från tidigare exempel och förhoppningsvis involvera de grupper som bor i och omkring nationalparken, säger Joris Cromsigt.

För Sydsudan är det viktigt att bevara livsmiljöerna för att eventuellt kunna locka turister och hitta nya inkomstkällor som inte är beroende av olja, landets i dag viktigaste exportvara.

– Jag tror också att det kan fungera som ett sätt för befolkningen att känna stolthet över sitt hemland, som det oftast talas om i en negativ kontext, säger Joris Cromsigt.

Framsteg runt om i världen

Den stora Nilvandringen

Sex miljoner antiloper vandrar från Boma Badingilo Jonglei i sydöstra Sydsudan till nationalparken Gambella i västra Etiopien.

I vandringen ingår fyra olika antilop-arter, varav fem miljoner kobantiloper, 350 000 mongalla-gaseller, 300 000 topiantiloper och 160 000 bohorrörbockar.

Några antiloper utrustades med sändare, som visade att de vandrade runt 2 000 kilometer.

Under studien fotograferades ett 123 000 kvadratkilometer stort område. Två flygplan utrustades med kameror som tog över 330 000 bilder som sedan analyserades vid universitetet i Juba för att räkna antalet djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet