Spela klippet för att höra Cornelius mamma berätta om när hennes son, som har en utvecklingsnivå som ett litet barn, ställdes inför rätta. Foto: SVT

Cornelius ställdes inför rätta för grov misshandel – trots att han är på en treårings nivå

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Cornelius Björnarås har autism, är på en treårings utvecklingsnivå och ska alltid ha en vuxen vid sin sida. Ändå lämnades han ensam under stora delar av dygnet på sitt tidigare gruppboende, och blev fasthållen och nedbrottad då han var orolig och utåtagerande. Efter ett kraftigt utbrott polisanmäldes han av personal och ställdes inför rätta – misstänkt för grov misshandel.

Det var vintern 2017 som 24-årige Cornelius ställdes inför rätta i Göteborgs tingsrätt. Vid ett utbrott på gruppboendet där han bodde ska han ha skallat en anställd i ansiktet, knäat personen i huvudet och knuffats. Personalen som polisanmälde fick en hjärnskakning. 

Cornelius, som är på en treårings nivå och inte kan äta eller duscha utan hjälp, kallades till förhör där han delgavs misstanke om brott. Hans mamma Susanne Björnarås kallar polisförhöret för en parodi.

Bakom stängda dörrar

Hon berättar att Cornelius blev så stressad i tingsrätten att han blödde näsblod.  

– Han har ingen möjlighet att samla de här tankarna till sig och säga vad han har gjort, för han vet inte.

Drygt ett halvår senare, efter två rättegångstillfällen, friades Cornelius. Tingsrätten ansåg det inte vara bevisat att han haft insikt i att det han gjorde kunde skada någon annan.

Lämnades ensam i lägenheten

Cornelius föräldrar var missnöjda med gruppboendet och hade redan tidigare försökt få honom flyttad. De upplevde att han mådde allt sämre, var smutsig i håret och fick ett förändrat beteende. 

Problemen på boendet började då Cornelius flyttade in som 20-åring. Det blev tydligt för föräldrarna att han inte fick den tillsyn som läkare konstaterat att han behövde. En ljudupptagning som Uppdrag granskning gjort från lägenheten visar att han lämnats ensam i snitt över 12 timmar per dygn, trots att han alltid ska ha en vuxen vid sin sida.

Vid ett tillfälle upptäcktes han obevakad med en spisplatta på högsta värme. Vid ett annat hittades han blodig i sin lägenhet.

– Han var otrygg och han började liksom skrika rakt ut. Det fanns ingen grund i varför det kom. Och så började vi märka att saker och ting gick sönder i lägenheten, säger hans mamma. 

Det gjorde det inte här hemma? 

– Nej. 

Fysiskt våld vid utbrott

När man har hand om personer med den typen av diagnos som Cornelius har är det viktigt med så kallat lågaffektivt bemötande, enligt hans läkare. Det innebär att man tar det lugnt och backar om han blir orolig. 

Agerar man utmanande kan det skapa stress och göra situationen värre.  

Enligt dokumentation som Uppdrag granskning tagit del av brottades Cornelius ner mot marken vid minst sex tillfällen på gruppboendet. När han varit utåtagerande användes så kallade nedläggningar och fysiskt våld, och det var också det som hände då han fick ett utbrott som resulterade i åtal och rättegång. 

– Om någon håller fast honom så kan han vifta med huvudet. Och då har man varit alldeles för nära honom. Där man inte skall vara. Det är hans utrymme och det står i alla papprena, säger hans mamma Susanne Björnarås. 

”Vi följer kanske inte rutinerna”

Björn Lind är områdeschef i Göteborgs kommun och ansvarar bland annat för Cornelius tidigare gruppboende. Han säger att nedläggningar inte är en del av deras arbetsmetod men att det är en komplicerad verksamhet och att man ibland inte lyckas fullt ut. 

– Vi följer kanske inte rutinen så som var avsett, säger han. 

Cornelius har ett stort tillsynsbehov och en vuxen måste ständigt finnas vid hans sida. Är det då okej att lämna honom ensam i en halvtimme? 

– Jag kan inte gå in på hur det specifikt ser ut för en enskild brukare som bor hos oss, säger Björn Lind men tillägger att 12 timmar kanske inte är okej.  

Åklagaren: Uppsåt var möjligt

Cornelius har i dag fått flytta till ett nytt gruppboende där han verkar må bättre. 

Efter att han blev friad från misstankarna om grov misshandel på det tidigare boendet hade kammaråklagaren Mehrdad Sanaei möjlighet att överklaga till hovrätten. Han valde att inte göra det. 

Känner du fortfarande att du gjorde rätt att driva detta till åtal?  

– Jag känner mig trygg i mitt beslut. 

Cornelius fall är unikt och varken domaren, läkare eller hans advokat har hört talas om ett liknande fall där någon med en utvecklingsnivå som ett litet barn ställts inför rätta. 

– Man kan fortfarande ha uppsåt, även om man har en grav utvecklingsstörning. Även om man utvecklingsmässigt ligger på en låg ålder, säger åklagaren Mehrdad Sanaei. 

Reportaget Bakom stängda dörrar sändes i SVT1 onsdagen den 31 oktober och finns att se på SVT Play. I reportaget har Uppdrag gransknings team granskat missförhållanden på grupp- och korttidsboenden i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet